Nyitott irodalomterápiás csoport

„A könyvek olyanok, mint a tükör: mindenki azt látja bennük, amit a lelkében hordoz.”
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Nyitott irodalomterápiás csoportot tartunk 2021. október 20-án szerdán, 17.30-tól 19 óráig. Szeretettel várunk, ha érdekel az önismeret témája, vagy ha már hallottál a módszerről, és szívesen kipróbálnád. A csoporton való részvételhez nincs szükség semmilyen előképzettségre, jártasságra, olvasottságra, csak arra, hogy légy nyitott és kíváncsi.

Mi az irodalomterápia?

Az irodalomterápiát szokták „könyvekkel való gyógyításként” jellemezni, de egyáltalán nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy valaki megtalálja magát egy-egy szövegben. Ez a módszer ugyanis pontosan erről szól: a foglalkozáson nem arra figyelünk, hogy milyen esztétikai értékei vannak a szövegnek, hogy hány metaforát tudunk felfedezni benne, vagy hogy mire gondolhatott a költő, amikor a verset írta, hanem egyszerűen hagyjuk, hogy hasson ránk a szöveg, és megvizsgáljuk, hogy ezek a hatások honnan eredhetnek, mit mondanak nekünk. Ettől válik önismeretivé a foglalkozás.

Bármilyen szöveg (akár szépirodalmi, akár egy cikk, dalszöveg vagy idézet) kiindulási alapként szolgálhat az önismereti munkához. Minden szövegértelmezés egyénenként kicsit más: benne van az olvasó személyisége, ami jó kiindulási alap lehet. A foglalkozás során a csoporttagok támogató kérdések és visszajelzések segítségével megoszthatják egymással a szövegértelmezéseiket. Így lehetőséget kapnak megismerni más olvasatokat, szélesíthetik a látószögüket, eddig nem tapasztalt nézőpontokat fedezhetnek fel.

Ezzel pedig lépésről lépésre közelebb kerülhetnek saját magukhoz. Ez a módszer rendkívül szelíd módja annak, hogy elmélyítsük önismeretünket, és megértsük cselekedeteink mozgatórugóit. Segíthet azoknak, akik elakadtak munkahelyi vagy magánéletükben, valamely problémájukat nem tudják megoldani, valamilyen eseményen nem tudnak túllendülni, és ezek feldolgozásához, a továbblépéshez keresnek támogatást.

A foglalkozást vezeti: Barsi Nikoletta okleveles irodalomterapeuta, a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja

Jelentkezés a csoportra
A foglalkozás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy a lenti jelentkezési lap kitöltésével jelezd részvételi szándékodat! Szeretnénk arra is megkérni, hogy ha mégsem tudsz eljönni, akkor erről legkésőbb a foglalkozás előtt 48 órával értesíts minket, hogy át tudjuk adni másnak a helyet. Köszönjük!

 

dátum

2021 okt 20

időpont

17:30 - 19:00

Résztvételi díj

Ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Kategóriák