Pénzügyes bajos dolgaink I.

admin Egyéb

Gazdálkodj okosan!

Tudjuk, hogy az élet drága. De még milyen drága! Ráadásul, nemcsak az igaz, hogy kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond, hanem az is, hogy kis gyerek nagy pénz, nagy gyerek meg még több! Ezért folyamatosan keressük a tippeket, hogyan spórolhatnánk, min foghatnánk egy keveset. Mire költsünk, milyen kávét vegyünk, hol a legolcsóbb a melegítőnadrág és mit vigyen a gyerek a szülinapi zsúrra… ezer kérdés, de válaszolni már nekünk kell rájuk.

Pénzügyi tudatosság… Az meg mi?

A pénzügyi tudatosságunkat legkönnyebben azzal fejleszthetjük, ha először megnézzük, mire és mennyit költünk. Kissé körülményes hónapokon át tételesen írni minden költségünket, ugyanakkor ez lehetővé teszi számunkra a tisztánlátást. Pár hónapnyi blokkbogarászás után pontosan látjuk, mennyi megy el rezsire, hiteltörlesztésre, közlekedésre, alapvető élelmiszerre, tisztítószerekre, higiéniai termékekre, nasira és szórakozásra. Elég valószínű, hogy helyenként meglepő számokat fogunk látni. Ahol kiugró adattal találkozunk, ott máris gondolkozhatunk az ésszerűsítési stratégiánkon.

nő malacpersely

Az internet pénzügyi tippek garmadáját sorakoztatja majd elébünk. Kipróbálhatjuk, hogy milyen, ha napi fix keretből gazdálkodhatunk, ha az egyes részterületek szerint előre borítékoljuk a havi keretet, milyen, ha a férj vagy a feleség osztja be a forintokat. Pénz-ügyesnek lenni egyáltalán nem egyszerű. Nagy felelősséget, tudatosságot és figyelmet kíván.

Népszerű és nagyon hatásos módszer a kétszázasok gyűjtése. Csak egy befőttesüveg és esténként a pénztárca módszeres átvizsgálása szükséges hozzá. Ha a kétszázasokat következetesen összegyűjtjük, a bankkártyahasználatunk mértékétől függően akár évi hetven- kétszázezer forint is összejöhet. Milyen jelentős összeg ez nyaralás előtt, karácsonykor vagy egy váratlan csőtörés esetén!

Karácsonyi ajándék augusztusban?

Nem ritka, hogy anyukák, nagymamák- és bizonyára férjek és nagypapák- fejükben folyamatosan pergő listákkal élik az életüket. Aztán amikor a listán szereplő valamelyik elem akciósan képbe kerül, lecsapnak! Így kerülhet a fa alá a vágyott építőkocka-készlet féláron, vagy az álombaba a tényleges ár töredékéért. Lehet, hogy előtte az ajándék fél évet lapult egy fiók mélyén, de a születésnapon vagy a karácsonyfa alatt teljes az öröm. A kiskorú boldog, mert megkapta a hőn áhított tárgyat, és az ajándékozó is, hiszen belefért a -sokszor- szűkös keretbe AZ a baba. Az igazán profik akcióguruk is. Kuponoznak, törzsvásárlói akciókat vonnak össze. Tagjai akciófigyelő, kuponcserebere és közösen rendelős csoportoknak a közösségi médiában és úgy általában véve is nyitott szemmel járnak. Lehet, hogy egy évre előre vásárolnak supinált szandált, mert nyáron kintre, télen az oviba kell.

nő százalékok

Persze ez a fajta siker is lehet addiktív. Amíg valóban csak azokat vesszük meg, amire szükségünk van- és azokat garantáltan nem rakjuk el biztos helyre úgy, hogy végül még egyet is be kelljen szerezni, mert sehol sem találjuk-, nyert ügyünk van.

Second hand, avagy a használtcikk menő!

Amióta a zero waste már nemcsak egy szűk réteget érint, hanem egyre inkább része a mainstreamnek is, használt cuccot hordani és venni menő. Most már nemcsak a fanatikusok tolonganak bálabontáskor, hanem a lelkes divatguruk is. Megváltozott az ivararány és pörögnek a használtcikk oldalak az interneten. Egyre többen ismerik fel, hogy értékesíteni megunt dolgainkat praktikus, környezetkímélő és olykor egészen jövedelmező megoldás.

ruhák vállfán

Ez duplán előnyös: hasznos, jó állapotú, olykor új vagy újszerű tárgyakhoz juthatunk fillérekért, és mi magunk is eladhatjuk, amire már nincs szükségünk. Érdemes azonban néhány szabályt betartanunk:

  • nem üzletszerű értékesítés esetén (azaz, ha tényleg megunt tárgyaidat adott tovább) évi 600 000 Ft jövedelemig nincs tennivalód. Ezt meghaladó összeg esetén azonban az ily módon szerzett jövedelmed 200 000 Ft fölé eső összege után 15% adót kell fizetned.
  • soha ne utalj előre és ne add ki se a bankkártyád, se a bankszámlád, se a saját személyes adataidat.
  • csak tiszta, rendezett állapotú tárgyat érdemes hirdetned. Olyat, amit magad is megvennél. Ha a termék hibás vagy sérült, jelezd ezt a hirdetésben. Ez a korrekt a vásárló felé és ezzel tudod elkerülni a kellemetlen helyzeteket is.

 

Cserebere: Légy merész és kreatív!

Egyik kedves kliensünk mesélte, hogy amikor két kisfiú után várandós lett egy kislánnyal, nem is tudta hirtelenjében, mit tegyen. Hegyekben álltak a babacuccok, csak sajnos kivétel nélkül minden kékben. Végül hirdetést adott fel, hasonló helyzetű kismamát keresett. Olyat, aki két lány után várt fiút! Egy kellemes délutánon találkoztak és darab-darab alapon cseréltek egymással. A ruháknak lett gazdája, az anyukáknak maradt pénze. Hát nem szuper?

Ha nincs a környéketeken bababörze, garázsvásár, vagy cserebere, ne keseredj el! Szervezz egyet és biztosan mások is elmennek majd.

Tervezz mindhalálig!

Érdemes éves és havi pénzügyi terveket készíteni a családdal. Ebben minden jelentősebb kiadás helyét megjelölhetjük az adott év folyamán és ennek megfelelően időben tehetünk félre rá.

írósasztal tervezőnaptár

Ugyanígy érdemes folyamatosan frissítenünk a bevásárolni valók listáját, legalább hetente megtervezni a menüt, az egyes programokat. Ha kiiktatjuk az impulzusvásárlásokat, az élelmiszerpazarlást, a feleslegesen megvásárolt zacskókat, könnyebb lesz a szívünk és nehezebb a pénztárcánk.

Sorozatunk következő epizódjában az öngondoskodás lehetséges formáiról tudhatsz meg többet. Tegyél a boldog nyugdíjas évekért!