Női szerepek egy kapcsolatban és egy családban

admin Egyéb

Nem kell hiper-szuper mintaanyának lenned, nem kell kiváló feleségnek, háziasszonynak, karbantartónak, szakembernek lenned. Mindenben a legkiválóbb szeretnél lenni és mindent magadra vállalsz közben a családban van egy másik fél is, aki ugyanúgy nagykorú és cselekvőképes, mint te. Meg tudja fogni a fakanalat és a szakácskönyvet, ha van egy csipetnyi érzéke hozzá vagy az ecsetet a festéshez.

Elfogadás és tudj NEM-et mondani

A mai rohanó világban nem egyszerű testileg és lelkileg is kiegyensúlyozottnak lenni, a gyermekeken is meglátszik, ha a szüleik nincsenek a topon. El kell fogadnod, hogy nem kell mindent magadra vállalni. Bár nők vagyunk és mindenre képesek vagyunk, ha van kellő erőnk, kitartásunk, nem kell megszakadnunk, mert az állandó feszültség a leterheltség nem tesz jót a testünknek és a lelkünknek sem. Tudni kell nemet mondanunk a plusz feladatokra, amit más is megtud csinálni, ha megakar.

Egy boldog nő és család titka a kiváló szereposztás (akár csak egy jó filmnek)

Hova van leírva, hogy egy családban csak az anya főzhet, takaríthat, gyereket nevelhet a másik fél pedig a családfenntartó? Sehova! Akkor miért így csinálják nagyon sokan még mindig? Mert a nagy/déd/ükszüleink is így éltek. Az évek során mi is kiharcoltuk, hogy tanulhassunk és dolgozhassunk, ami egy nagyon szuper cselekedet volt a női társadalomtól, de azok a szerepek is rajtunk maradtak, amik még a háztartásbeli világban a női nem feladata volt. Így amikor haza érünk a munkából főzünk, mosunk, ahelyett, hogy pihennénk.

Hogyan lehetséges a teendők összehangolása?

A feladatok megosztását egy finom bor mellett is megbeszélhetjük a társunkkal, figyelembe véve persze a munkahelyi kötelességeket. Ha az egyik fél pl. a gyerekeket nem tudja hozni-vinni iskolából vagy óvodából akkor bevállalhatja az olyan feladatokat, amik másik napszakban is elvégezhetők pl. a mosást, porszívózást, vásárlást. Célszerű egy lapra felírni azokat a szerepeket, tennivalókat, amikhez saját magunknak van csak készsége, a maradékot pedig lehetőleg egyenlően elosztani. Ha van nagyobb gyermek a családban róla se feledkezzünk meg, mosogatógép bepakolástól vagy egy kis porszívózástól nem lesz semmi baja, csak egy kis rendet tanul és nem megerőltető. Majd miután minden érintett személy elfogadta azon feladatok sorát, ami rájutott kapnak egy sokkal boldogabb anyát, nőt, akinek kevesebb kötelező feladata van, van így sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb.

 

A nemünk nem határozhatja meg, hogy ki mit csinál a családban a lakásban vagy a ház körül. A lényeg, hogy mindenki boldog legyen és senkinek ne legyen megterhelő, amit éppen csinál. A nő is tud betonozni és a férfi is vasalni. Minden csak akarat és megbeszélés kérdése a lényeg, hogy a munka el legyen végezve. Egy család vagytok, egy csapat vagytok!