Kismama Kisokos 4. rész

admin Egyéb

A sorozat előző részeiben megismerhetted a különféle ellátások formáit és azt is, hogyan veheted igénybe őket. De mi történik, ha anya hosszabb-rövidebb időre, vagy akár végleg, visszatérne aktív állományba? Tudjuk meg együtt!

Helló Főnök!

Ha megszületett a döntés a visszatérésről, vagy lejárt a rendelkezésre álló idő, érdemes mielőbb átgondolni, hogy mi mindennel jár ez a családotok számára. Ki kell választani a megfelelő óvodát, időben kell jelentkezni a kiszemelt bölcsődébe. Nemcsak körültekintően kell választani, nagyon fontos időben jelentkezni is. Hirtelen adódó álláslehetőségnél bizony előfordulhat, hogy nem találsz helyet a kicsinek. Persze ekkor sem kell elkeseredni, vannak alternatív megoldások. Ha előre tudod, hogy adott időpontban szeretnél munkába állni, érdemes időben körbejárni a lehetőségeket.

anya ül játszótér

Mindannyiunknak vannak aggályai. Odaérek-e a bölcsibe, oviba időben? Elkap-e majd mindenféle betegséget? Hogyan fogom összeegyeztetni a családot és a munkát egymással? A legjobb, ha megnyugszol. Mindenkinek nehéz belerázódni egy új életszakaszba. Megvannak a maga örömei, izgalmai és persze akadnak buktatói is. Új tapasztalatokat kell szerezned magadról anyaként, nőként és munkavállalóként is. Adj magadnak időt!

Amennyiben nem szeretnéd kitölteni a rendelkezésedre álló teljes három évnyi időt, a munkáltatód felé jelezned kell írásban (tértivevényes levél) vagy személyesen (átvételi elismervénnyel), hogy kéred a fizetés nélküli szabadságod megszakítását és a felhalmozódott szabadságod kiadását. Ezt akkor is érdemes megtenned, ha a három év letelte után ’normál módon’ szeretnél visszatérni. Neked egyértelműnek tűnhet, hogy visszavárnak, valószínűleg így is van, de míg neked ez egy fontos esemény az életedben, addig a munkáltatód számára csak egy esemény sok másik közül. Így biztosan nem felejtenek el.

Nap nap után: mennyi az annyi?

Jelzésed után a munkáltatódnak 30 napja van a reagálásra. A bejelentéstől számított 60 napon belül- mely postai úton történő értesítés esetén a feladástól datálódik- meg kell kezdeniük kiadni a szabadságodat, melyből hét nappal te rendelkezel. Érdekes kérdés, hogy hány nap szabadság is jár neked. Az igénybe vett szülési szabadság – mely legfeljebb 24 hét- időtartama és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja alapján számított szabadság illet meg. Érdemes ellenőrizni, hogy a munkáltatód által kiszámolt adatok megfelelnek-e a valóságnak. Nem mintha arra kellene számítani, hogy a munkahelyed rosszhiszeműen áll a visszatérésedhez. De az ördög nem alszik.

A számoláshoz az alábbiakat kell tudnod:

  • melyik évben születtél?
  • hány gyermeked van? Ők mikor születtek?
  • a szülés előtt az adott évben mennyi napot vettél ki pontosan? (A kivett napok számából ne felejtsd el kivonni az előző évből esetlegesen áthozott napokat!)
  • fontos tudni napra pontosan tudni, hogy mettől meddig voltál CSED-en, GYED-en, táppénzen. Voltál-e táppénzen két gyermek születése között?
  • közalkalmazotti-e a státuszod?

Ha úgy véled, nem megfelelően számolták ki a napokat, kérheted külső szakértő segítségét, majd indoklással a napok újraszámolását.

Mire számíthatok a cégemtől?

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a munkakezdéstől számított négy hétig- három évnél fiatalabb gyermek esetén a gyermek három éves koráig- védelem alatt állsz. Egyedül súlyos jogsértés fennállásának esetén módosul mindez.

A munkaszerződésed és a jogszabályok értelmében ugyanabban a munkakörben- vagy azzal azonos szintű munkakörben, a bértábla azonos besorolása mellett- kell foglalkoztassanak téged. Természetesen egyedi megállapodást köthettek a munkáltatóddal a munkakört vagy a munka időtartamát illetően. Jó, ha tudod, hogy gyermeked három éves koráig- vagy háromnál több gyermek esetén a legkisebb gyermek öt éves koráig- kérheted, hogy a szerződés szerinti munkaidő felében foglalkoztassanak.

A munkáltatódnak visszatérésedkor bérkorrekciós javaslatot kell tennie annak érdekében, hogy a béred az elmúlt évek bérváltozásait lekövesse. Ennek tartalmaznia kell az egyéb juttatásokra vonatkozó komplex javaslatot is! A bérkorrekció alapja a munkáltatónál megvalósított éves béremelés mértéke.

Ha nem megy…

Előfordulhat, hogy a gyermekekkel otthon töltött idő után nem tudsz vagy akarsz visszamenni az eredeti munkahelyedre. Érdemes ekkor is megfontolni, hogy felmondasz-e vagy megvárod, míg elbocsátanak. Jó, ha tudod, hogy felmondás esetén nem vagy jogosult álláskeresési járadékra és számos munkavállalást segítő kedvezményre, míg közös megegyezés vagy felmondás esetén igen.

A közös megegyezést is csak azután írj alá, hogy utánajártál, mennyi pénz is járna neked! Előfordulhat, hogy százezrektől esel egy jószándékúnak tűnő megegyezés során. Érdemes ügyvédet vagy szakértőt fogadnod egy ilyen komoly döntés meghozatala előtt. Soknak tűnhet tíz- tizenötezer forint egy konzultációra, de rengeteget spórolhatsz így!