Kezdődik a tanév!

admin Egyéb

No, nem most azonnal! De alig három hét múlva újra vijjog a vekker és kezdődik a reggelenkénti ramazuri. Vannak rutinos tanévkezdők, akiket már sokadik alkalommal hívogat az iskola, és vannak suliszüzek, meg édes kis ovis-jelöltek, akik elsőként lépik majd át az intézmény kapuját. Rengeteg venni- és tennivaló, izgalom és változás van ilyenkor az intézményesülő gyerekek családjának életében. (Hasznos információ, hogy augusztusban kétszer érkezik családi pótlék, a hónap elején és a hónap végén. Fontos tudni azonban, hogy a második alkalom nem egy tizenharmadik havi extra juttatás, hanem a tanévkezdést megkönnyítendő, a szeptemberi összeg érkezik korábban.)

ugróiskola

Vigyázz, kész…!

Természetes, hogy a gyerekek izgulnak és félnek, ha valamiféle változás köszönt be az életükbe. Amit nem ismerünk, attól félünk. Hogyan érhetjük el, hogy a körülményekhez képest a lehető legnyugodtabb legyen a gyerkőcünk?

Vannak dolgok, amelyeket beszerezni nem túl szórakoztató. A tornaórára való fehér zoknikat, a színespapírt és más szükséges, de nem túl izgalmas dolgot rendeljük meg az interneten, vagy vegyük meg a nagybevásárlások alkalmával. Az emblematikus használati tárgyakat viszont szerezzük be együtt! Táskaválasztáskor, cipővásárláskor fontos az ergonómia, a minőség, az ár. És az is, hogy tetszen a kis tulajdonosnak. Ezeken a beszerző körutakon ne csak arról beszéljünk, miért fontos megvenni a listán szereplő tételeket, hanem arról is, hogy milyen csodás dolog az ovi, a suli. Mi mindent lehet ott csinálni? A szülei, nagyszülei milyenek voltak gyerekként? Mit szerettünk, mitől féltünk? Miért kaptuk a legnagyobb dicséretet, vagy feddést? Milyenek voltak a farsangi mulatságok, mitől csodálatos az osztálykirándulás? Meséljünk, vonjuk be a saját szép élményeinkbe, ugyanakkor engedjük, hogy féljen. Ne bagatellizáljuk az érzelmeit! Felnőtt fejjel tudjuk, hogy ezek nem az élet legnagyobb csatái, de három, illetve hat évesen bizony hatalmas lépések. Emlékezzünk vissza a bennünk élő akkori önmagunkra. Arra, hogy annak idején mire lett volna szükségünk. Ha megkaptuk, mi is adjuk meg a gyermekünknek. Ha nem kaptuk meg, akkor duplán!

könyvkupac olvasó gyerek

Olvasni jó

És szerencsére egyre nagyobb számban jelennek meg iskolára és óvodára felkészítő szépirodalmi művek. A gyerek habitusától függően megismertethetjük vele Az ovi-ügy, a Kicsi Mimi és a Kökény ovi vagy éppen a Locsolókannából elefánt című szórakoztató köteteket. Ha van a családban kincset érő Anna, Peti, Gergő vagy legalább Bogyó és Babóca, nyert ügyünk van. Esetleg elkezdhetjük a legkézenfekvőbb ovis kérdéssel: Leszel a barátom? Szuper, szórakoztató mesefolyam és nagyon szerethető figurákkal találkozhat gyermekünk Vadadi Adrienn regényében. Nagy szerencse, hogy a kötetek szereplői ráadásul cseperednek, így idővel a Leszel a padtársam? kérdés is felmerül. És ha már padtárs, akkor együtt kideríthetjük, mit csinál Vackor az első bében, és hogy mit gondol mindenki Éva nénije a Már iskolás vagyok! alapján.

A közös készülődést követően pedig nincs más hátra, mint megélni a pillanatot!