21 századi készségek a munkaerőpiacon illusztráció

Ezek a legfontosabb készségek jelenleg a munkaerőpiacon

admin Egyéb

A legújabb munkaerőpiaci trendek szerint a végzettség és a szakmai tapasztalat fontosak – de nem ezek fogják meghatározni a sikerességünket egy új pozícióban. Sokkal inkább az adaptációs készség a kulcs, vagyis az, hogyan tudjuk alkalmazni meglévő tudásunkat az új feladatok megoldásában.

előadóterem diákokkal

Az iskolában nem tanítják

A hazai oktatási rendszer soha nem volt alkalmas arra, hogy proaktívan együttműködjön a munkaerőpiaccal. Az aktuális trendek, az agilis tervezés és működés pedig már olyan tempót diktálnak, amellyel a hagyományos szakmai képzési formák nem tudnak lépést tartani. A naponta változó igényekre nem a több hónapos-éves képzések adják meg a választ – bár ezek is fontosak, önmagukban nem elégségesek. 

A szűken vett szakmai tudásanyaggal szemben ebben a pillanatban értékesebbek az olyan absztrakt készségek, mint a kritikai gondolkodás, az alkalmazkodóképesség vagy a kreativitás. Csupa olyan eszköz, amely képessé tesz bennünket arra, hogy – meglévő tudásunk és tapasztalatunk alapján – olyan kihívásokat oldjunk meg, amelyekkel korábban nem találkoztunk, amelyre nincs megoldási sablonunk.

A The Economist hírmagazin szerint napjainkban a problémamegoldó és kommunikációs készségek, valamint a csapatban dolgozás képessége a legkeresettebbek a munkaerőpiacon.

A digitális jártasság, a kritikai gondolkodás, az önállóság (akár munkavégzésben, akár szakmai fejlődésben), az érzelmi intelligencia, a nyitott “világpolgár” szemlélet, az innovációs készség és etikus munkavégzés ugyancsak újkeletű igények, amelyek a megváltozott munkakörülményekre – és lényegében mindennapjainkra is – reagálnak.

whiteboard post itekkel

Miért fontos ez?

Mert munkavállalóként, akár egy új állás megpályázásakor, akár rövidebb-hosszabb kihagyást követő munkaerőpiaci visszatérésünk esetén, tisztában kell lennünk ezekkel az “új szelekkel”. Jóformán nincs jelentősége annak, hogy korábban mit csináltunk, milyen feladataink voltak. A hangsúlyt arra kell helyeznünk – önéletrajzunkban és az állásinterjún is -, hogy milyen készségekkel rendelkezünk. Bizonyos munkakörökben a pontosság a fontos, míg máshol a rugalmasság, vagy a gyorsaság. És bár van jelentősége annak, hogy korábban milyen iparágban tevékenykedtünk, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy más területen már nem rúghatunk labdába. Éppen ellenkezőleg.

“Külsős” tapasztalatunk egy arra nyitott cég esetén akár még versenyelőny is lehet.

 

Önéletrajzírással, álláskereséssel kapcsolatos kérdéseiddel keress minket bátran a mÉrtékadó CSAKPontban!

A 21. századi munkaerőpiacon megkövetelt készségek közül pedig többet is elsajátíthatsz ingyenes tréningjeinken! Bővebb információkért írj nekünk az info@mertekadocsak.hu-ra!