Fuss, ha kedves az életed…

admin Egyéb

Elég nyilvánvaló a párkapcsolati erőszak, ha a nőt – vagy férfit – fizikailag bántalmazzák, verik, megerőszakolják. Van róla – elkeserítő – statisztika, van róla általános társadalmi vélekedés – megérdemelte, minek ment oda, miért nem hagyta ott… Ugyanakkor kevés szó esik azokról az emberekről, családokról, nőkről, akiket nem kézzel, hanem szavakkal ütnek.

Nem érsz te semmit…!

Mégis kinek kellenél te, mit gondolsz? Nélkülem semmire se vinnéd! Megérdemelnél egy pofont, más férfi már rég helyben hagyott volna. Sír a szád, de amilyen ronda vagy, örülhetsz, ha megfektet valaki. Akármikor találok helyetted másikat. A munkahelyeden is öt másik ugrik a helyedre. Olyan hülye vagy, csoda, hogy egyáltalán foglalkoztat valaki. Nézel itt azokkal az ostoba tehénszemeiddel, közben meg azt gondolod, szép vagy… Szánalmas, az vagy te! Gyűlöllek. Hogy rohadtam volna meg, amikor először rád néztem.

Szíven ütött? Sok ez így egyben? Szerinted ezt nem tűrné el senki? Akkor most játsszunk kicsit. Bontsd a szöveget elemeire. Nézd meg mondatonként. Van köztük, amelyik fájdalmasan ismerős? Amit már hallottál? Esetleg épp a jelenlegi partneredtől?

A lelki bántalmazás épp olyan súlyos és hosszútávon épp annyira veszélyes, mint a fizikai erőszak. Egészségügyi elváltozásokat, mentális megbetegedéseket okozhat és ellehetetleníti a boldog családi életet. A gyermekek, akik maguk is ilyen közegben nevelkednek, felnőttként ugyanezeket a hibás metódusokat viszik tovább. Örökítik, utánozzák és a saját életükben fizetnek ők is az apáik, nagyapáik- és anyáik, nagyanyáik!- bűneiért.

Csak a tényszerűség kedvéért: egy magyarországi kutatás szerint a megkérdezettek 88%-a gondolta úgy, hogy a másik megalázásával, megszégyenítésével járó megnyilvánulások a család belügyeibe tartoznak és tulajdonképpen a normális kapcsolat velejárói.

Kiket érint leginkább?

A közvélekedés szerint a verbális erőszak és becsmérlés a gyenge nő fegyvere a fizikailag erős férfivel szemben, a valóság azonban jóval árnyaltabb képet mutat. Legtöbbször férfiak alkalmazzák nőkkel, nők gyermekekkel szemben. A verbális és lelki bántalmazás – amikor kétségbe vonják az egyén képességeit, érdemeit, idővel akár a létezésének jogosultságát – nem szűnik, sőt idővel inkább fokozódik. Előfordulhat, hogy hosszútávon fizikai erőszak is társul mellé. Minden esetben igaz viszont, hogy az abúzus párkapcsolati – családi játszmarendszert alakít ki, tart fent.

Gyakran hisszük, hogy ez a sors tanulatlan, szociális ellátórendszerből kiesett vagy eleve marginális helyzetben lévő nők sajátja. Természetesen – és sajnos – valóban jelentős százalékban érintettek, de meglepő lehet az a tény, hogy a másik kiemelten veszélyeztetett társadalmi csoport a magasan képzett, emancipált, társadalmi értelemben is sikeres nők csoportja. Ennek oka a legújabb kutatási eredmények szerint az, hogy a verbálisan bántalmazó férfi felsőbbrendűségi komplexusának hízeleg, ha erős nő fölött gyakorolhat hatalmat. Egyszerűsítve a dolgot: minél okosabb, szebb, elismertebb egy nő, annál nagyobb élvezet megtörni és uralkodni felette.

Olvass a sorok között!

Az elején minden olyan varázslatos volt és olyan szépnek tűnt, nem igaz? Amikor a bántalmazott felismeri a saját párkapcsolatának bántalmazó jellegét, általában kiderül, hogy voltak jelek, amiket észrevett ugyan, de nem vett komolyan. Mi nők szeretünk adni, szeretünk szeretni, általában empatikusak és nyitottak vagyunk mások problémáira.

Ezt használják ki a bántalmazók. Először sosem a nyíltan szégyenítenek meg. Kiválasztanak valami apróságot- a csokis keksz majszolást, a pöttyös harisnyát, esetleg valamelyik barátnőt-, amivel gondjuk akad. Csak azzal van bajuk, csak azt becsmérlik, csak arról mondjon le a partner. Apróság, hát szeretsz, megteszed… vagy nem? Ilyenkor persze a másik fél nem érti, mi történik. Miért pont az, miért pont most, egyáltalán…lényeges ez? De persze megteszi, amit kérnek tőle. Idővel gyakoribbak lesznek a csak-ezt-tedd-meg-értemek és a nem-igaz-hogy-nem-érted-megek. Lassan már semmi sem jó, semmit sem úgy kell csinálni, mindenben ügyetlen, buta, ostoba a bántalmazott. Aztán a kapcsolat egyre inkább izolálódik a közösségtől, a családtól, a nő- férfi- egyre inkább magára marad. Egyre többször hallja, hogy pofont, büntetést, kegyetlenséget érdemel. Egyre több benne a bizonytalanság és a szégyen. Egyre több a kérdés és nincs kihez fordulnia.

Hagyd magad, előbb szabadulsz?!

Mivel a bántalmazó szerint ő tökéletes és vele minden rendben van, a bántalmazott megérdemli, amit kap, nincs értelme önáltatásnak. A bántalmazót nem lehet megmenteni önmagától a világ számára, ő ugyanis nem látja a problémát, így megváltozni sem akar.

Már az első adandó alkalommal, amikor felmerül valamiféle ’furcsaság’ érdemes önvizsgálatot tartani. Ha már túlhaladta ezt a pontot a kapcsolat: menekülj! Ne akard megváltoztatni, ne akard megmenteni, ne akard megérteni. Mentsd magad és – ha vannak- a gyermekeidet. Nem a te hibád, hogy ebbe a helyzetbe kerültél. Nem érdemled meg, ami veled történik. Nem neked kell szégyellned magad. Nem a te felelősséged, hogy mi lesz a másikkal.

A Megmenekülni a rejtett bántalmazásból című könyv szerzője szerint az érintettek hat stáción mennek keresztül. Az első a kétségbeesés. Ekkor még nem is tudják igazán, mi történik, de érzik, hogy ez nincs rendben. Félnek, erőtlennek érzik magukat. Nincs önbizalmuk és nem látják a kiutat. Ezt követi a tájékozódás. A pont, amikor már tudják, hogy valamit tenniük kell és nincs értelme csodára várni. Az ébredés szakaszában megszületik a döntés a kapcsolat megszakításáról. Megtörténik az elszakadás. Ezt egyébként sokszor sem lelkileg, sem fizikailag, sem anyagilag nem könnyű megtenni. A bántalmazó gyakran igyekszik ellehetetleníteni a leválást. Szakemberek segítségére, családi támogatásra is szükség lehet. A határok meghúzása, az újjáépülés és az utógondozás bizonyos szempontból talán egyszerűbbek, de nem könnyebbek. Viszont elengedhetetlenek egy boldogabb, teljesebb élethez.

Érintett vagy?

Fordulj családvédelmi szakemberhez, kérd pszichológus segítségét! Az alábbi elérhetőségeken konzultálhatsz szakértőkkel ingyenesen vagy normál díjas hívásként:

Lakóhely szerinti családsegítő szolgálat (Tatabányán a Platán tér 10-ben. Telefonon is hívhatod őket a 36 34 512 890-es telefonszámon.)

Lelkisegély szolgálat (20:00-7:00 között): 061 317 2555

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) ingyenesen hívható telefonszáma: 0680 505 101 (Hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 18:00-22:00, szerdán. 12:00-14:00 között)

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, 0-24 óráig: 0680 205 520

Patent Jogvédő Egyesület: 3670 252 5254

(Szerdánként 16:00-18:00 és csütörtökönként 10:00-12:00 között.)

STOP- Férfierőszak Projekt: 061 344 3801

(Férfi önkéntesekkel, bántalmazók számára is. Csütörtökönként 18:00-22:00-ig.)

Telefontanú szolgálat: 0680 555 111 (Névtelenül lehet bejelentést tenni!)

 

Ajánlott olvasnivaló a témában: ITT, ITT és ITT