A szex vajon mi?

admin Egyéb

Nemcsak egy húsz éves sláger refrénje ez, hanem egy örökké visszatérő kérdés az életünkben. Mást jelent tizenévesen vágyakozva, a fiatal felnőtt életünk derekán, mást a házasság elején, kisgyermekes családként vagy kamaszokkal, esetleg ötven felett. Egy valami viszont azonos: minden korban és körülmények között van létjogosultsága.

Van új a nap alatt

Gondoltátok volna, hogy a vezető válóokok között – bár még mindig a családon belüli erőszak, komoly anyagi nehézségek és megcsalás vezetnek – megjelentek a digitális fejlődés következtében kialakuló nehézségek? A szemkontaktus, az érintés vagy a beszélgetés hiánya, a digitális függés új színek a váláspalettán.

Mennyiség és/vagy minőség

Bár a szex nem minden, nagyon fontos tartópillére egy kapcsolatnak. A szemkontaktus, a csókok, egymás bőrének érintése és a közelség nemcsak élvezeti forrás, hanem lelki megmerülés is egymásban. Mégis hanyagoljuk! Kutatások igazolják, hogy a magyar párok átlagosan 1-4 alkalommal vannak együtt havonta, miközben az igény heti! 2-3 alkalom lenne. És akkor még szót sem ejtettünk az együttlétek hosszáról és minőségéről!
Gyakori, hogy az együtt töltött idő hosszával fordítottan arányos mértékben kopik ki az intimitás a kapcsolatokból. Míg az elején nap közben többször is beszélünk egymással, aktív része a napunknak a szexting vagy a szerelmes emailváltás, addig idővel már csak a bevásárló listát küldjük el egymásnak. A romantikus késői vacsorákat leváltják a tévézés közbeni messengeres üzenetek a barátnőkkel, haverokkal. A hosszú és ígéretekkel teli forró csókokat a szájra puszik. Már senki sem hív édesemnek, nem húz magához váratlanul, már nincsenek lopott fürdőszobai percek.

Jó hír, hogy a folyamat nem megállíthatatlan! Tény viszont, hogy komoly közös munka szükséges hozzá. Nem valami jó érzés a kapcsolatunk megmentésére és felvirágoztatására hegymenetként gondolni, mégis muszáj. Legalábbis, ha együtt szeretnénk folytatni tovább.
Ez különösen akkor nehéz, ha a másik szerint nincs semmi gond, ez csak egy ilyen időszak. Egy időszak, ami évek óta tart.

Beszéljetek róla!

Ha nem megy szemtől szembe, jó megoldás lehet egy levél vagy email. Ott van idő értelmezni a leírtakat, megfontolni a választ. Ha másként nem megy, az intim együttlétek időpontját éppen úgy írjátok be a naptárba, mint bármilyen tennivalót. És aztán ragaszkodjatok hozzá. Hetekre előre tervezzétek meg a ’kötelező kimenőket’, amikor csakis egymásra figyeltek. Az elején kicsit akadoznak majd a közös esték, viszont ha mindkettőtökben van szándék a változásra, akkor hidd el, evés közben jön meg az étvágy.

Végezhettek ’emberkísérletet’ is. Egy előre meghatározott ideig – egy hét, egy hónap, egy év…? – minden nap bújjatok össze! A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy új rutin kialakítása ezen a területen is felülírja a régi gyakorlatot és a romantika utat talál magának.

Inspirálódásunk forrásai: itt, itt, és itt