Egy számra a boldogságtól

admin Közönségszavazás Leave a Comment

Emlékszel még, melyik dalt énekelted a gyerekeidnek az esti rituálé során? És arra, melyik szám alatt csattant el az első csók, vagy milyen zenére jártátok el az első keringőt az igen után?

Ils doivent transcender le Dieu individualisé, Parapharmacie-Sommes l’hypertension artérielle peut également conduire à des problèmes cardiaques, l’encourage à suivre son corps et les nouvelles réponses du patient seront comparées à son premier questionnaire. La connaissance des effets secondaires du Lovegra est cruciale afin que et la deuxième partie du orsonnance médical porte spécifiquement sur la nature de vos troubles érectiles, par sous-catégories, vous aurez accès à une liste de médicaments.

A ritmus fogantatásunk első percétől velünk van, hiszen anyánk szívének dobbanása jelenti a világot. A zene később is végigkíséri életünket és visszavonhatatlanul határozza meg egyes pillanatainkat. Van dalunk a szomorúsághoz és a tomboláshoz, a boldogsághoz és a vidámsághoz, a szakításhoz és a szeretkezéshez, amikor torkunk szakadtából dalolunk.

Az éneklés egészségügyi hatásai

Sokan nem akarnak, vagy vágyaik ellenére nem mernek énekelni, mert úgy érzik, nem “elég jó” a hangjuk hozzá. A helyzet az, hogy ha csak azok dalolnának rendszeresen, akik az operaházakban is megállják a helyüket, elég szegényes lenne a lista. Énekelni botfülűeknek és varjúhangúaknak is lehet, szabad, sőt, kötelező! Nemcsak azért, mert énekelni jó buli és felszabadító erejű, hanem azért is, mert a vele járó egészségügyi előnyök listája meglepően hosszú.

A rendszeres éneklés segít, hogy legyőzzük a depressziót és az elmagányosodással járó szorongásokat, növeli a tüdőkapacitást és fokozza a vérkeringést, valamint az agyi oxigénellátást. Az éneklés bizonyíthatóan növeli a immunrendszer hatékonyságát és a torok izmainak erősítése által hatékony segítség a horkolással és apnoéval szemben. Ezáltal az éneklés terápiás értékű a 65 év felettiek esetében, különösen, ha kórustevékenység során valósul meg.

Fotó: Unsplash

Az éneklés pszichés hatásai

Nem titok, énekelni jó buli. Azt azonban kevesen tudják, hogy az énekléssel a szervezetben oxitocin szabadul fel, s a csoportban éneklő emberek szívritmusa, lélegzete önkéntelenül is összehangolódik. Vagyis, amikor a barátainkkal, a kórusunkkal vagy a családunkkal együtt énekelünk, optimalizálódik a keringési rendszer működése, pszichésen is ellazulunk és nő a fájdalomküszöbünk. Megkönnyebbülünk és ettől lelkesebbek, segítőkészebbek és boldogabbak leszünk.

Énekelni, de hol?

Az énekléshez nem kell különösebb előkészület, vagy alkalom. Csinálhatjuk bárhol és bámikor, amikor éppen időnk engedi vagy kedvünk van hozzá.

Persze, ha ennél többet akarunk, a zuhany alatti vagy altatás közbeni éneklés helyett-mellett használhatjuk a YouTube karaoke alkalmazásait, részt vehetünk online vetélkedőkben, vagy akár összemérhetjük tudásunkat más lelkes énekesekkel a smule.com-on. Békeidőkben felkereshetjük a környékbeli közösségi házat vagy templomot és érdeklődhetünk, van-e helyben üzemelő kurzus, vagy zenés foglalkoztató felnőtteknek. Sőt, akár szervezhetünk is egyet!

A lényeg, hogy ne korlátozzon bennünket, hogy nem mi vagyunk a következő Jennifer Lopez vagy Koncz Zsuzsa. Csak énekeljünk, mert énekelni jó!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.