10 dolog, amit már ma megtehetsz egy zöldebb életért

admin2 Egyéb

Újra itt a műanyagmentes július! Az akcióhónap célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy jobb, műanyagmentes élet fontosságára. Plasztikba csomagoljuk az ételeinket és a testünket, műanyagból van a bútorunk és a gyerekeink játékai. Plasztik sokszor maga az ember is. Ennek következtében azonban a mikroműanyagok megtalálhatók a vízben, melyben megmerítjük magunkat és abban is, amit megiszunk. Eláraszt minket a szemét.

Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy mit hagyunk örökül gyermekeinkre. Ráadásul a túlfogyasztás, a magas népességszám és a nyugati típusú életszemlélet következtében évről évre előbb használjuk fel a Föld éves készletét, mind közelebb hozva az emberiség bukását. A várható következmények, melyek örökre megváltoztatnak mindent, a tudósok előrejelzései szerint már a következő 10 évben láthatóvá és érezhetővé válnak.

Egyéni felelősség

Azok, akik nem hajlandóak változtatni szokásaikon és vitatják az egyéni felelősség kérdését, legtöbbször arra hivatkoznak, hogy nem az ő egy szem szemetüktől függ a világ sorsa és miért nem inkább a kínaiak, az indiaiak, a más emberek tesznek azért, hogy jobb legyen. És különben is úgy megszokták már, ahogy most csinálják, ne kelljen már mindent megváltoztatni, eddig is jó volt úgy, ahogy volt.

A feszültség érthető, a döntés azonban nem. Ez a kényelmesség- nem is olyan hosszútávon- az életminőségünkbe, aztán pedig egyenesen az életünkbe kerül. Ha mindannyian csak napi egy palackot spórolnánk meg, az akkor 8.5 milliárd flakon lenne egyetlen nap alatt! Igenis számít az az egy darab is.

A zöldítést azonban nem kell rögtön nagyban elkezdeni. Vannak olyan apró változtatások, melyeket különösebb nehézségek vagy probléma nélkül bárki akár még aznap megtehet. Íme 10 egyszerű és praktikus ötlet, mellyel te is tehetsz azért, hogy mindenkinek- neked is!- jobb legyen.

Magaddal viszed a kulacsod

Azt már mindenki tudja, hogy elegendő folyadékot kell fogyasztani és a hidratálás az egészség kulcsa. De hogyan jutunk az életmentő vízhez? Otthon természetes, hogy az ember csak odasétál a csaphoz, de sokan gondoljunk rá, hogy napközben is bármikor megszomjazhatunk.  Hiába nem akarjuk egész nap cipelni, meg amúgy is olyan nagy az üveg, nem fér a táskába…  Csakhogy:

  • NAPONTA 1. 3 milliárd PET palack kerül forgalomba és az
  • átlagos magyar éves ásványvízfogyasztás jelenleg 130 liter/ fő.

Ez önmagában is megdöbbentő adat, de ha hozzátesszük, hogy 1 liter ásványvíz előállításának csak a vízköltsége további 2 l víz, akkor láthatjuk, hogy csak ásványvízre 390 liter vizet fogyasztunk el fejenként és évente.

Tipp: Szerezz be egy szép üveg vagy tartós műanyag kulacsot és vidd magaddal mindenhova!

Lejárat közeli élelmiszert veszel

Miközben a bolygó egyik felén éheznek és szomjaznak az emberek, a golyóbis másik felén belefulladunk az ételbe. Húst hússal, szénhidrátot széndhidráttal, kényelmi ételek egymás után. A finomságokkal teli út elhízáshoz és élelmiszerpazarláshoz vezet. Bár egyre több cég csatlakozik az élelmiszerbank munkájához, még mindig rengeteg kiváló minőségű, ehető élelmiszer kerül megsemmisítésre felhasználatlanul. Előállításukhoz rengeteg vizet használnak fel, sokan nélkülöznek vagy minőségi éhezésben élnek, mégis a szemétben végzik.

Tipp: Vásárolj lejárat közei élelmiszereket a boltokban! 40-50%-kal alacsonyabb áron juthatsz így élelmiszerhez, miközben a változatos étkezés is garantált és kreatív energiáidat is felhasználhatod.

Van nálad újraszatyor

Ismered azt a viccet, hogy nem is magyar, akinek nincs egy nagy műanyagzacskója tele műanyagzacskókkal? Régen a zacsik tartós, erős műanyagból készültek és a nagyik nemritkán kimosták-kiteregették őket az újrafelhasználás érdekében. De ma már ezek az eszközök extra vékonyak, nem tartósak és sokszor csak a kocsiig visszük benne az élelmiszert. Néhány tartós és erős műanyag- vagy textilszatyor megvarrásával vagy megvásárlásával azonban teljes egészében kiválthatjuk használatukat.

Tipp: Tegyél 1-1 szatyrot minden táskádba, dobj be párat a kocsiba és a munkahelyi fiókodba! Hetente ellenőrizd, kifogyott-e valahol a kincstári készlet.

Tervezetten vásárolsz

Nem szabad élelmiszert vásárolni, amikor éhesek vagyunk, meg sokkal több és nagyobb értékű étel kerül a kosárba, mint amire valójában szükségünk van. Hasonló a helyzet akkor is, ha lista nélkül, csak úgy beugrunk valamiért. Az sosem lesz csak egy termék, valahogy rendszerint megtelik a kosár, mintegy véletlenül. A listával való vásárlás nemcsak azt könnyíti meg, hogy észszerűen járjunk el, hanem azt is biztosítja, hogy ne felejtsünk el semmit. Nincs bosszantóbb, mint a legfontosabbat kifelejteni.

Tipp: Helyezz a hűtőre vagy a hűtő mellé letörölhető emlékőr felületet. Így, ha valami elfogy, rögtön felírhatod a listádra, bevásárlás után pedig könnyedén ellenőrizheted, beszereztél-e mindent.

Szelektíven gyűjtöd a szemetet – és ügyelsz is a szabályokra

A kukások úgyis összeöntik a szétválogatott szemetet, így felesleges a szelektív gyűjtés az általános közvélekedés szerint. Ez természetesen tévedés! Egyre többen értik meg, hogy a válogatás és a gyűjtőszigetek lehetőséget adnak az újrafelhasználásra- ezzel pedig rengeteg vizet és energiát spórolunk. Nem a cégeknek, hanem a Földnek, mindannyiunknak.

Fontos azonban, hogy ne csak szortírozzunk, a szabályokat is tartsuk be! A műanyagokat öblítsük ki és ne tegyünk szennyezett papírokat a papírba, építési hulladékot a kommunálisba…!

Tipp: Készíts „szabályzatot” a családnak és írd bele a tudnivalókat, majd helyezd a kukák mellé! Így biztosan nem lesznek tévedések.

Lecseréled a mosó- és tisztítószereket

Kemikáliákkal vesszük körül magunkat és indokolatlanul sok vegyszert használunk életünk során. Vannak azonban olyan régóta használt és nagyon hatásos mosó- és tisztítószerek, melyek fillérekből érik el ugyanazt a hatást, ráadásul lényegesen környezetbarátabbak. A fémfelületeket ragyogóvá varázsolja a szimpla ecet is, a szódabikarbóna és a citromsav háztartási célokra is hasznosítható. Mosásnál csodákra képes a nátrium-perkarbonát és a marhaepe szappan, mosogatáshoz akár mosogatószappant is használhatunk. Az öblítőket kiválthatjuk mosóparfümmel, mely intenzív illatot garantál, de természetes összetevőkből készül.

Tipp: Ne dobj ki semmit és ne ad hoc kezdj életmódváltásba. Mindent használj el az utolsó cseppig és egyesével, termékenként, részterületenként zöldítsd otthonotokat!

Piacon – is – vásárolsz

Napjainkban újraéljük a piacnapok romantikáját és egyre inkább értékeljük hazai, háznál megtermelt árut. Ezeknek nemcsak az az előnye, hogy lényegesen vegyszermentesebbek, mint a nagyban termelt társaik, hanem az is, hogy valóban magyar családokat támogatunk, miközben az élelmiszer kevesebbet utazik, frissebb, helyi. Sok esetben nemcsak zöldség-gyümölcsöt kaphatunk csomagolásmentesen, hanem húst, tejterméket vagy más, jellemzően előre csomagolt élelmiszert is.

Tipp: Részesítsd előnyben az idős néniket és bácsikat! Talán nem olyan kerek és egyenletes, de biztosan finomabb!

Új életet adsz a tárgyaknak

Turizás, garázsvásár, marketplace vagy cserebere: jó lehetőség arra, hogy olcsóbban szerezzünk be szükséges tárgyakat, vagy megváljunk a feleslegessé vált apróságoktól. Ezzel nemcsak magunknak spórolunk, hanem a környezetünknek is. A tárgyak új életet kapnak és új lehetőséget, kevesebb termék kerül forgalomba, energiát és pénzt takarítunk meg.

Tipp: Rendezz garázsvásárt évente és szabadulj meg a felesleges dolgaidtól- no meg keress egy kis pénzt!

Kikapcsolod a gépeket, ha nem használod őket

Amikor nem húzod ki a töltőt, miután levetted róla a telefonod, vagy háttérzajként egész nap megy a tévé, a rádió, pazarlod az energiát. Ugyanez a helyzet a feleslegesen magas hőfokon mosott ruhákkal, a félig üresen elindított mosogatógéppel, vagy a non stop üzemelő számítógéppel, soha le nem kapcsolt lámpákkal is. Ha nem használod, kapcsold ki!

Tipp: Használj kapcsolóval ellátott hosszabbítót, így egyetlen mozdulattal deaktiválhatod az elektromos eszközöket! Amelyik háztartási gépen lehet, állíts be időzítőt, hogy magától kikapcsoljon, ha már nem használod.

Heti egyszer nem eszel húst

Tudod, mi az a virtuális víz? Az a teljes vízmennyiség, amelyet felhasználnak a hús előállításának folyamata során bármely szegmensben. Ide tartozik a takarmány megtermelésére fordított, az állat által elfogyasztott, a vágóhídon vagy az élelmiszeráruházban felhasznált teljes vízmennyiség is. Ennek nyomán azt mondhatjuk, hogy bár 1 kg marhahúsra számolva a marha saját vízfogyasztása „csak” 155 liter, addig a virtuális vízzel együtt ez a szám már 15 000. Ennyi vízzel kb. 20 családi medencét lehetne megtölteni- mindezt egyetlen tál marhapörköltért.

Tipp: Hetente egyszer tarts húsmentes napot! Ha tudsz, akár többet is. Nem véletlen, hogy eleink csak hetente egyszer ettek húst, hiszen a túlzott mértékű húsfogyasztás nemcsak a környezetre, az egészségünkre is káros. A felvágottak helyett próbálj ki zöldségkrémeket és más kencéket is!