gyász veszteségfeldolgozás

Veszteségfeldolgozás

admin Egyéb

Mindannyian tapasztaltunk már meg életünk során veszteséget – ezek életünk szomorú velejárói. És nemcsak haláleset kapcsán, hanem például munkahely elveszítésekor is átélhetjük a gyászfolyamatot. A tagadást, a dühöt, a depressziót, a bezárkózást. Ritkán beszélünk ezekről az érzelmekről, és az ilyenkor ránk törő esetenként deviáns gondolatokról – holott ez egy természetes folyamat része. Aki gyászol, úgy érezheti, magára maradt, pedig van segítség!

Országszerte működnek gyászfeldolgozó csoportok. Ezeknek a célja, amellett, hogy a tagok sorsközösséget nyújtanak egymásnak, megtalálni a gyászból kivezető utat, azokat a belső erőforrásokat, amelyekre támaszkodhat a gyászoló, amelyek segítik a továbblépésben – mindezt képzett csoportvezető segítségével.

gyászfeldolgozó csoport

Magyarországon gyászfeldolgozó csoportokat működtet, és csoportvezetőket képez a Napfogyatkozás Egyesület.

A mÉrtékadó CSAKPont jó szívvel ajánlja az oroszlányi gyászfeldolgozó csoportot, Péter Melitta vezetésével.
Melitta csoportjai 3-4 fősek. A találkozókra kéthetente, késő délutáni-esti időpontban kerül sor. A beszélgetésekbe nem kötelező bevonódni, ha az esik jól, megfigyelőként, a többieket hallgatva is részt lehet venni. A csoportban van lehetőség biztonságos, empatikus környezetben megosztani az érzéseket, a fájdalmat – és akár a vicces emlékeket is. A közös munka célja, hogy valamennyi érzés szabadon utat törjön magának, mert amíg visszafojtjuk őket, nem tudjuk feldolgozni a veszteséget.

S végül előfordulhat, hogy olyan kincsekre lelünk, amelyeket éppen valaminek, vagy valakinek az elvesztése által találtunk meg – megtapasztaljuk, hogy a veszteségtől gazdagabbá vált az életünk.