Változás: igen vagy nem?

admin Egyéb

Rengetegen ragadtunk bele olyan élethelyzetbe, melyben már régóta nem érezzük jól magunkat. Utálatos főnök, alacsony fizetés, sok munka vagy kiürült házasság és magányosan töltött esték mellett próbálunk értelmet és magyarázatot találni önmagunk számára. Hiszen a rossz munkahely elvitathatlan előnye, hogy legalább van. A veszekedésekkel tarkított és szeretet nélküli együttélés is ad, ha más nem is, de legalább anyagi biztonságot. Az energiavámpír barátnőt elküldeni nehéz, álmokat kergetni harminc felett még nehezebb. Nem lehet ugrálni, észnél kell lenni, hiszen nemcsak önmagunkért vagyunk felelősek, hanem a gyermekeinkért, háziállatainkért, hitelünkért is.

Változtatni nehéz…

Az életben talán a legnehezebb. Felrúgni mindazt, ami ismerős és kiszámítható, belevágni valami egészen újba, néha bátorságot és nem ritkán vakmerőséget kíván. Bele kell gondolnunk a lehetőségekbe és eshetőségekbe, kell végeznünk valamiféle kalkulációt és nem árt, ha van egy B terv. De a végén, amikor dönteni kell, csak két választás marad: visszafordulunk, vagy ugrunk. És nem tudni, mi vár az ugrás után.

Ha szerencsénk van, kiderül, hogy bár évekig azt hittük, hogy vagyunk képesek rá, valójában nagyon is jól tudunk repülni. Kiismerjük magunkat az áramlatok között és nincs szükségünk semmiféle segítségre. El fogjuk érni, legyen bármi is a cél. Persze előfordulhat az is- és ez a valószínűbb-, hogy hiába ugrunk bele, először elmerülünk nyakig és sokat kell még tanulnunk önmagunkról, a világról ahhoz, hogy szabadon szállhassunk. De mint mindig, a változtatásban is az első lépés a legnehezebb.

Miért maradunk benne egy helyzetben, ha utáljuk?

A nyilvánvaló aggodalmak mellett- mit fognak szólni mások, hogyan lesz elég pénzünk fenntartani azt az életszínvonalat, amin jelenleg is élünk, mihez kezdhetnénk egyedül három gyerekkel, hogyan oldjuk meg a mindennapok logisztikáját, képesek vagyunk-e üzemeltetni egy vállalkozást, vagy lefogyni húsz kilót stb.- a vágyakozással teli, de változtatásmentes életnek is megvannak a maga pszichológiai előnyei.

Fotó: Unsplash

Nem hiszed? Pedg így van! A változások ismeretlen lépésekhez és szükségletekhez vezetnek, amelyek új stratégiákat és új nézőpontokat kívánnak. Míg, ha minden marad a régiben, akkor pontosan tudjuk, mi fog történni. Talán a várható eredmények nem pont azok, amikre vágyunk, de ismerősek, azaz a már meglévő működéseink alkalmasak a kezelésükre. (Akkor is így érezzük ezt, ha az életünk messze nem rózsás.) A változ(tat)ás életünk minden területén dominóreakciót vált ki és egyetlen apró döntéssel megváltozik a munkánk, az emberi kapcsolataink, az anyagi helyzetünk, megváltoznak a szokásaink és lehetőségeink, a gyerekeink élete és a környezetünkben élők mindennapjai. Ez pedig nagy felelősséggel és sok ellenvéleménnyel jár, melyet nem tud, nem akar mindenki felvállalni.

Amiért megéri változtatni

A társadalmunk változásalapú, ha tetszik, ha nem. Az tud leginkább érvényesülni, aki könnyen és gyorsan adaptálódik a megváltozott körülményekhez és új helyzetekben is jól feltalálja magát. Emellett, ha kiállunk mindazért, ami nekünk fontos, olyan belső erőt tapasztalhatunk meg, melyről korábban talán azt sem tudtuk, hogy létezik. Felvállalni önmagunkat és kilépni a megszokottból felvillanyoz. Esélyt és lehetőségeket teremt, hogy olyan életet éljünk, melyben önmagunk lehetünk.

Fotó: Unsplash

Ez az önazonosságból fakadó lelkesedés és erő pedig alkalmas arra, hogy kifordítsuk sarkaiból a világot. Létrehozzunk vagy kipróbáljunk valami újat, felülkerekedjünk hibáinkon, formáljuk saját szemléletünket és akár másokét is. A legnagyobb boldogság és siker az, ha azt és azokkal csinálhatjuk, amit és akikkel szeretnénk.

A Te életedben is eljött a változás ideje? A nagy döntés előtt, vagy akár utána, ajánljuk figyelmedbe a mÉrtékadő Nők Társaságának idei írói pályázatát, melynek címe az Így változtattam én! Írd meg történetedet, hogy mikor, miben, hogyan és miért változtattál és inspirálj más nőket is a nagy lépésre! Segíts, hogy másoknak is esélye és bátorsága legyen egy teljesebb életre!

Jelentkezési határidő: november 8. éjfél Terjedelem: legfeljebb 3000 karakter

Minden részletet itt talász.