Vállalkozom, tehát vagyok (3. rész)

admin Egyéb

A vállalkozóságnak sok öröme van, de azért jócskán akadnak nehézségek is. Ha valamit nem csinálsz meg: megvár. Ha valamit elhibázol, nem tudod kire fogni és neked kell orvosolnod a problémát. Igaz, hogy nem kell másokat kerülgetned, de cserébe akkor is egyedül vagy, ha megosztanád valakivel kételyeidet vagy a felelősséget. Nem kell minden nap tanakodnod, mit vegyél fel, hiszen akár pizsiben is dolgozhatsz. Idővel azonban hiányozhat a csinos business casual.

Hejj, hejj, székhely

Egyéni vállalkozásodat vagy cégedet be kell jelentened valahova. Ehhez igénybe veheted székhelyszolgáltató segítségét, melynek előnye, hogy tetszőleges településre jelentheted be székhelyedet, így akár elkerülve az iparűzési adó fizetését. Érkezhetnek oda leveleid, használhatod a tárgyalót és szükség esetén cégbírósági képviseletre is igényt tarthatsz. (A pontos szolgáltatási körről érdeklődj a választott szolgáltatónál, mert azok helytől és cégtől függően eltérőek lehetnek.) A legtöbben saját otthonukba jelentik be a székhelyüket, hiszen ez praktikus, kézenfekvő és egyszerű is. Ebben az esetben lakóhelyünk szerint kell fizetnünk az iparűzési adót, a kémény karbantartása pedig önköltségessé válik.

ágyban ülve dolgozó nő kutya a lábánál
Fotó: Pixabay

Tévhit, de továbbra is tartja magát, hogy CSOK-os ingatlanban nem lehet vállalkozás vagy vállalkozó székhelye. Sok esetben még a banki ügyintézők sincsenek tisztában vele, de egy speciálisan erre a célra összeállított formanyomtatvánnyal – melyet a bankoktól és jószándékú vállalkozótársainktól szerezhetünk be – igenis megtehetjük. Ha elutasítják ezirányú érdeklődésünket, legyünk kitartóak, mert a tavalyi év óta rendelkezésre áll ez az opció.

Mindenki mumusa: az árképzés

Gyakran mondják, hogy nem lehet kalkulálni vállalkozóként, hogy mennyit fogsz keresni. Ha te is így gondolod, talán az a legjobb, ha nem vágsz bele. Árazni a szolgáltatásodat vagy termékedet, nem annyira nehéz, mint amennyire annak érezzük. Inkább érzelmileg megterhelő, mert a pénzügyekben eligazít minket a realitás. Előfordul – sajnos nem is ritkán -, hogy nőként kicsinyhitűségünk miatt jóval alacsonyabbra kalkuláljuk az árainkat, mint az számunkra is optimális lenne.

A megfelelő árat úgy kalkulálhatjuk ki, hogy kegyetlenül őszinték vagyunk magunkhoz. Elsőként nézzük meg a legfontosabb kérdést: mennyit akarunk keresni? (Nettóban!) Nem egyszer lehet hallani kézművesek, őstermelők körében, hogy nekik nincs is órabérük, mert ha még azt is rászámolnák az adott termékre, nem tudnák eladni. Na de ki dolgozik ingyen egy életen át? Miből tudnak így megélni? (Nyilván nem halnak éhen, de mégis a legfontosabb ember munkáját felejtik el kifizetni: a sajátjukét.) Ezekben az esetekben érdemes elgondolkodni azon, hogy az, hogy valamit szeretünk csinálni és jók is vagyunk benne, elegendő-e ahhoz, hogy főállásban is azzal foglalkozzunk? Nem lenne-e jobb inkább hobbiként tekinteni a kérdéses tevékenyégre és valamilyen más elfoglaltság után nézni? Nyilvánvalóan nem a pénz a legfontosabb dolog az életben, ugyanakkor nem szabad alábecsülni a pénzügyi biztonság fontosságát sem.

nő pénzzel az arca előtt
Fotó: Unsplash

Ha azt már tudjuk, mennyit akarunk hazavinni, nézzük meg a rendszeres költségeket! Kata, iparűzési adó, internet, telefonszámla, utazás – ebbe beletartozik az anyagbeszerzés, az áruszállítás, a postára menés és minden egyéb út, amit a munkánk miatt teszünk meg- költségei, könyvelő díja, kéménykarbantartás éves díja, anyagköltség, eszközök díja, éves tagságok, képzések díjai, éves és havi reklámköltségek… Ha szükséges védőeszközök vagy speciális ruházat beszerzése, azt is mindenképp számoljuk ide!

Határozzuk meg azt is, mennyit akarunk dolgozni? Heti negyven órát? Hatvanat? Napi tizenötöt? Mi az elképzelésünk? Reálisan az időnk harmadában-felében adminisztratív munkát végzünk majd, vagy olyan tevékenységet, amely nem számít ténylegesen keresőtevékenységnek.

Mekkora összeget kell előteremtenünk ahhoz, hogy hazavihessük az alkalmazotti fizetésünket? Mennyit kell keresnünk ahhoz, hogy elérjük a kalkuláció elején meghatározott összeget? Attól függően, hogy ezt ne csak keressük, hanem meg is találjuk, van heti húsz – vagy harminc, attól függ, mennyit tudunk és akarunk dolgozni- óránk. Nos, milyen órabért kell meghatároznunk? Mi jött ki?

Nem szerethet mindenki

Vállalkozóként egy másik nagy nehézség, hogy elkerülhetetlenül látszani fogsz. (Illetve, ha nem látszol, legalább a vállalkozásodon keresztül, éhen halsz.) És aki látszik, azt látják. Mindig lesznek rosszindulatú emberek, akik úgy érzik, el kell mondaniuk, amit gondolnak, bár sosem kérdezted őket.

Lesznek értékelések az oldaladon, hogy „Ezt bárki meg tudja csinálni!”, meg hogy „Ilyet rendeltem Kínából negyedennyiért!” és hasonlók. Ilyenkor te nem sértődhetsz meg, nem bújhatsz el a fotel mögé és nem is küldheted el a másikat melegebb éghajlatra. Ez nehéz. Mindig kedvesnek és korrektnek lenni, nem magadra venni, csak a kérdésre válaszolni, a legrosszabb napodon is a tudatosítani magadban, hogy minden megnyilvánulásoddal egy egész márkát képviselsz, feladat.

Fotó: Unsplash

Nem lehet mindenre felkészülni

Felelős felnőtt vagy. Készülsz az új életedre. Elolvasod, amit lehet. Megkérdezel másokat, akiknek már van gyakorlata. Döntesz és aztán ott van. Hiába készültél rá hónapokon át, mégis ijesztő, rémisztő, sírós és lehengerlően gyönyörű, ahogy ott áll előtted a lehetőség. De tudnod kell, ez épp olyan, mint a gyerekvállalás. Vársz és remélsz valamit és bumm! Készen van, te pedig vagy bírod majd a nyomást, vagy nem. Vagy szeretni fogod, vagy nem. Kialakul. Adj időt magadnak!

A cikksorozat írása során vállalkozóanyukákat kérdeztünk arról, hogy mi okozott számukra nehézséget vagy meglepetést az indulás után. Mi volt az, amire bár készültek, mégis meglepte őket. Akadt, aki azt mesélte, a hirtelen jött siker szédítette meg. Volt egy üzleti terve, egy elképzelése, mi mikor, hogyan sikerül majd. De arra nem számított, hogy az első pillanattól robbani fog a piacon. Másnak az okozott gondot, hogy éles határt állítson fel a családi és az üzleti élet között – nekem például ez kiválóan megy, itt sertepertél körülöttem most is az aprónép. Van, akinek a hatékony időbeosztás és akad, akinek a megfelelő könyvelő megtalálása okozott álmatlan éjszakákat. Nehéz felkészülni arra, hogy ha a privát életünk miatt keveset alszunk is, vagy szorongunk valami miatt, maximális teljesítményt kell nyújtanunk. Lesznek vis maiorok, amikor az utolsó pillanatban, határidőnél dől ki a gyerek, de a határidő az határidő. Ha tervezünk a későbbiek során családbővítést, a baba érkezésének tervezése során a korábbiakhoz képest új nézőpontokat is figyelembe kell venni. Emellett mindenkit fenyeget a vállalkozói magány.

Természetesen előre lehet tudni ezekről a nehézségekről. De azt nem tudhatod, téged személy szerint hogyan érintenek majd. Vállalkozó-anyukaként fokozottan vagy kitéve stressznek és sok oldalról nehezednek rád elvárások. Egyszerre kell teljesítened anyaként, nőként, megbízóként, partnerként, alkalmazottként és van vagy száz munkakör, amiért egyes egyedül te felelsz. Előbb- utóbb hibázni fogsz. Talán többször is. A kérdés az, hogy mi történik majd azután? (Valószínűleg semmi. Kijavítod a hibát és megerősödve mész tovább.)

Vállalkozni szeretnél? Érzed, hogy ez a te utad? Nézz utána, számolj és lépj! Képes vagy rá.