Vállalkozás és család anyaként? Lehetséges!

admin Egyéb

Miután a gyerekek intézményesültek – de sokszor már azelőtt, hogy a legkisebb átlépné az óvoda kapuját – felmerül a kérdés: mivel foglalkozzon “anya”, ha már úgyis évek óta “otthon tölti az idejét”?

A legjellemzőbb, hogy a célszemély alig várja, hogy a címzetes ‘anyuka’ megszólítás helyett végre visszakapja a nevét és legyen egyszerűen csak Kriszti, Judit vagy Eszter. Hordhasson újra pecsétfolt-mentes, tiszta és felnőttes ruhákat, ihasson kávét néha melegen is, no meg ne kelljen többet elénekelni, hogy a busz kereke csak körbe forog, mert lassan már tényleg nincs ki mind a négy kereke. De hogy mit szeretne látni a munkaköri leírásában? Az már egész más kérdés.

Változás 1.0: vissza a régi munkahelyre

Napjaink dinamikus technikai fejlődésének és gazdasági átalakulásainak hála, ha valaki 2-3, ne adj isten 8-10 évet otthon tölt gyermekeivel anélkül, hogy közben szakirodalmat olvasna, szakmai képzésekre járna, megtapasztalhatja, hogy kapcsolati tőke és frissen tartott tudás nélkül egykori végzettsége mit sem ér. Ma már alig néhány év, de akár hónap alatt alapjaiban változhat meg egy-egy szakma működése, így az újrakezdést követően nemcsak a gyerekek mellett felvett szokások egy részét kell gyorsan levetkőzni, hanem sok új ismeretet is haladéktalanul el kell sajátítani.

Ezért aztán az izgatottság mellé jócskán kijut a szorongásból is: mi lesz, ha nem sikerül felvenni a ritmust? Mi lesz, ha sorban betegszenek le a gyerekek? Mi van, ha már nem akarom ezt csinálni többé?

Fotó: Unsplash

Változás 2.0: nem tudom mit akarok, de azt tudom, mit nem

Előfordulhat, hogy arról fogalmunk sincs, mit akarunk csinálni, de azt nagyon pontosan meg tudjuk mondani, mivel nem szeretnénk küzdeni. A legtöbben 4-6 órás munkakörnek örülnénk igazán, hiszen fontos szempont az óvodai- iskolai szünetek megoldhatósága, a reggeli és délutáni időszakok koordinálhatósága és a szakmai érdeklődés egyaránt. Ugyanakkor ezek a munkák vagy csak papíron léteznek, vagy gyalázatosan keveset fizetnek, miközben tanulmányok szerint a nyolc és a négy órában foglalkoztatott munkavállalók napi hatékonysága közel ugyanaz.

Ilyenkor szokott először eszünkbe jutni, hogy kezdenünk kéne magunkkal valamit. Ki kellene találni egy olyan tevékenységet, amit szívesen végzünk, amire van kereslet és ahol nem gond, ha beteg a gyerek…

Kényszervállalkozás vagy álomprojekt?

Sokunknak van dédelgetett álma, ami hol a nagy szerelem, hol a gyerekek, hol a körülmények összjátéka miatt nem válik valóra. Ilyenkor aztán elővesszük, dédelgetjük és azt gondoljuk, miért ne éppen most vágjunk bele?! A vállalkozói lét kecsegtető lehetőség, de a kerítés soha nincs kolbászból, mindegy, mit remélünk.

Fotó: Unsplash

Igaz, hogy vállalkozóként nincs főnök és rugalmasan alakítható a munkaidő, de épp ez a munka veszélye is: amíg nem tanuljuk meg beosztani az időnket és nemet mondani, a munkaidőnek valójában sosincs vége. Ráadásul míg alkalmazottként legfeljebb tudjuk, hogy a főnök neheztel ránk, amiért megint táppénzen vagyunk a csemetével, addig vállalkozóként vagy megoldjuk a feladatainkat valahogy, vagy kiesik a teljes bevétel.

Vállalkozónak lenni nem könnyebb, nem jobb, csak más. Van, akinek nagyon beválik, másoknak túl nagy a teher, túl sok a tennivaló, vagy egyszerűen csak hiányosak az alapok. Tervezés, ismeretek, piackutatás és más alapozó tevékenység nélkül vállalkozást alapítani és belevágni csaknem őrültség. (Ez persze nem jelenti, hogy lehetetlen egy céget vakrepülésben sikerre vinni, de idegeskedés vagy csalódás helyett jobban jön egy részletes pénzügyi terv.)

Vállalkozóvá válás segítséggel

Szemfülesek számára tájékozódás után elérhetők pályázatok, inkubátorházak, angyalbefektetők és más lehetőségek. De még így is számtalan olyan kérdéssel szembesülhetünk anyaként, nőként, de akár vállalkozóként is, amit senkivel sem tudunk igazán megbeszélni. Vannak problémák – szerepkonfliktusok, a bürokrácia útvesztői, szakmai kérdések, magánéleti gondok, belső feszültségek és sok más nehézség-, amit csak azok érthetnek igazán, akik maguk is tudják, mennyire tud szorítani az álomcipő.

Fotó: Facebook – Mompreneurs.Komárom-Esztergom Megyei Vállalkozó Anyukák

A Mompreneurs- Magyar Vállalkozó Anyukák online közösség olyan segítő-támogató Facebook csoport, melynek tagjai maguk is édesanyák és vállalkozók, vagy szeretnének azzá válni. Szakmai viták, képzési és együttműködési lehetőségek, tapasztalatok és jó hangulat várnak téged is, ha váltanál és változtatnál.

Sőt! Megyénkben két helyszínen- Tatabányán és Esztergomban- is elérhetők a Mompreneurs rendezvényei. Személyesen találkozhatsz olyan vállalkozónőkkel, akik hosszabb- rövidebb ideje a saját útjukat járják. Havonta részt vehetsz találkozókon, képzéseken, beszélgetéseken, függetlenül attól, hogy vállalkozó vagy-e már, vagy “csak” szeretnél azzá válni.

Ha eleged van az egyszemélyes céges bulikból, vagy meglépnéd végre életed egyik legfélelmetesebb döntését, csatlakozz: Mompreneurs – Komárom-Esztergom megyei Vállalkozó Anyukák