Újratervezés

Zölei-Kocsis Blanka Egyéb

Már csak néhány hetünk van 2019-ből. Mindenki vágja a centit, hiszen hamarosan kezdetét veszi a nagy össznépi karácsonyi szünet. Lehet sürögni-forogni, nagyokat enni, délutáni matinézni és kötelező köröket futni, majd utána otthon puffogni… Csak el kell jutni odáig végre! Azért akadnak, akik az év végi rohanásban körültekintően előre beszerzik a határidőnaplót vagy családi tervező naptárt, esetleg keresik a tökéletes bullet journal-t. A modern technikai hívei frissítik az appokat és utánanéznek, mégis mit lenne érdemes letölteni.

tervezés naPtár telefon
Fotó: Unsplash

Ego: valóság 1:0

Sokkal kevesebben vannak viszont azok, akik valódi mérleget vonnak az esztendő végén. Valamiért nehezen nézünk szembe a saját életünkkel. Gondot okoz számunkra tiszta szemmel, öngúny és önfelmentés nélkül végignézni azon, amit az elmúlt esztendőben megtettünk és azon, amit nem. A fejlődéshez elkerülhetetlen, hogy észrevegyük a hibáinkat, el- és felismerjük a felelősségünket és levonjuk a szükséges következtetéseket. Legalább ugyanennyire lényeges, hogy büszkén tekintsünk azokra a pillanatokra, amikor megérdemelten voltunk sikeresek és örömmel idézzük fel a boldog perceket. Amikor megkíméljük magunkat a szembenézés nehézségeivel, valójában egyetlen embernek ártunk vele igazán: magunknak.

5 kérdés, számtalan válasz

Mégis, mi az, ami fontos? Mit is kellene tulajdonképpen végiggondolni? Ki mondja meg, hogy jól csináltuk-e? Senki. Ez benne a nehéz. Nem vagyunk egyformák, emiatt mindenkinek egy kicsit másként definiálódik a siker, mást jelent a kudarc és sokan sokfelé indulunk, hogy elérjük a célt. Vannak ugyanakkor olyan általános kérdések, melyeket végiggondolva könnyebben dönthetünk a következő év lépéseit illetően.

Milyen sikereket értem el?

Az élet senkinek sem jön össze. Aki sokat keres, sokat utazik, vagy éppen ül egy halomnyi pénzen, általában tett érte valamit, hogy ott lehessen. De a siker annyiféle lehet! Siker, ha javul a beteg gyermeked állapota. Siker, ha tető alá tudsz hozni egy nagy megegyezést. Siker, ha véget ér a kapcsolatod, melynek létezésébe majd belehaltál… Lehet egy esküvő, a babavárás időszaka, együttműködési szerződések, hogy megtanultál olaszul, vagy átlépted önmagadat, amikor bungee jumping- oltál. Kiléptél végre egy mérgező munkahelyről, kifizetted a hitelt, vagy lediplomáztál.

Neked mi a sikered? Mi volt az, ami ebben az évben pont úgy történt, ahogy tervezted?

Fotó: Unsplash

Mi az, amit még nem értem el? Vajon miért?

Senkinek sem sikerülhet minden. Mégis érdemes megvizsgálnunk, mely területeken nem értük el az adott évre előirányzott célt. Az sem mellékes, hogy a kérdéses célt mikor tűztük ki és hol tartunk a nulla és a célvonal között lévő úton. Elhatároztam, hogy megtanulok középfokon japánul, de még el se kezdtem? Miért nem? Sok oka lehet. Lehet, hogy nem volt rá pénzem, magánéleti válságon mentem át, vagy éppen lusta vagyok. Mindegyik elfogadható indok a maga nemében. És különben is, csak magamak tartozom elszámolással! Ugyanakkor mégsem teljesen mindegy, hogy hol is tartok a célom felé vezető úton. Azért nem tudok még középfokon japánul, mert nem gyakoroltam eleget? Vagy esetleg azért, mert nem mértem fel, hogy hetvenezer írásjel elsajátítására nem lesz elegendő néhány hónap? Mi ebből a tanulság? Mit tehetek, hogy közelebb kerüljek a céljaimhoz? Kitől kérhetek segítséget? És vajon tehetek-e valamit, hogy jövőre másként legyen?

12 szónak is egy a vége…?

Vannak, akiknek nagyon nehéz hosszasan beszélni valamiről. Másoknak rövidnek lenni kemény dió. Ugyanakkor, ha jobban belegondolunk, vannak szavak – na jó, ha engedékenyek akarunk lenni, kifejezések -, amelyek egyetlen betűsorba sűrítik mindazt, amit talán körmondatokban is nehéz lenne megfogalmazni.

Fotó: Unsplash

Visszaemlékezve az év szakaszaira, mely szóval jellemeznéd az egyes hónapjait? Melyek azok a dolgok, amik azokban a hetekben domináltak? Mit tanultál azidő alatt és azt hogyan viszed tovább? Csatolj minden naptári hónaphoz egy-egy olyan szót, mely a legjobban kifejezi mindazt, ami veled történt. Ha ez kész, már biztosan nem okoz akkora gondot, hogy megválaszd az év szavát. Gondolj arra, hogy ha az Oxford Dictionary-nek jár, akkor neked is!

Mit tanultam az idén?

Az univerzumot nem nagyon érdekli, hogy tizennyolc, vagy negyvenhat évesek vagyunk-e, rendszeresen feladja a leckét. Könnyen megtörténhet, hogy azt hisszük, már mindent láttunk a világból, amikor diszkréten tarkón suhint minket az élet.

Nincs olyan ember, akiben ne lenne hiba, aki ne tudna nap nap után még mindig tanulni valamit a világról, önmagáról, a kapcsolatok törvényszerűségeiről. A fejlődés sosincs kész, állandóan lüktető folyamat, melynek hol részei vagyunk, hol gyorsuló-lassuló kísérői. Ráadásul van, aki könnyebben és vannak, akik nehezebben tanulnak. Te melyik csoportba tartozol?

Milyen tudást kellett elsajátítanod az idén és mennyire ment könnyen mindez? Kértél-e segítséget, s jó volt-e úgy, ahogy csináltad? Elsőre megtanultad a leckét, vagy néhányszor el kellett követned ugyanazt a hibát, mire leesett a tantusz? Melyek voltak a legboldogabb és a legnehezebb pillanatok? Volt-e kivel megosztanod őket?

2020 naptár

Mit szeretnék elérni és megtapasztalni 2020-ban?

Akkor van esélyünk elérni valahova, ha tudjuk, hova tartunk és hova tartozunk. Fogalmazzuk meg a vágyainkat és aztán azokat formáljuk át reális célokká. Hanyagoljuk a „de jó lenne”, valamint a ˇmajd ha nyerünk a lottón” típusú kinyilatkoztatásokat, mert azok a legritkább esetben vezetnek bárhova is. Legyünk konkrétak, ismerjük fel saját szerepünket életünk alakításában. Gondoljuk át, mit tehetünk céljaink eléréséért.
Ez olyan, mint a főzés, csak nagyban. Enni kell. Ezért a nők általában főznek. Vagy rendelnek. Vagy meghívják a családot étterembe. De így vagy úgy étel kerül az asztalra. Általában nem az a nehéz, hogy megfőzzük az ételt, hanem az, hogy kitaláljuk, mit főzzünk. Mi az, ami gyorsan elkészül, ami megfelelő a pénztárcánknak, amit a gyerekek is megesznek és ami kiadós? Ki kell hámozni a sok nemtudomból, mindegyből és amitakarszból a lényeget. Az élet épp ilyen. Sokszor nem az út a legnehezebb, hanem kitalálni, melyik kikötőbe induljon a hajó.

Bármi történik is, bárhogy döntünk vagy nem döntünk is, fogadjunk meg egy tanácsot! Éljük meg a napokat és mosolyogjunk, amennyit csak lehet. Éljük az életet meg és át, magunkat ki. Ez is egy egész jó fejlődési cél.