Titkos!

admin Egyéb

Gyerekként a kapcsolatok legértékesebb valutája a titok. Titok birtokosának lenni izgalmas kiváltság és nagy teher. Szerelmesnek lenni a Tibibe és nem elmondani senkinek: átok. Elmondani és elárulva lenni: szenvedés. Megtanulni, hogy vannak jó és rossz titkok, elfogadni, hogy néha a titok elmondásával megbánthatunk valakit, mégsem helyes azt megtartani: idő.

anya nya súgdolózás

fotó: Unsplash

Bagatell!

Felnőttként hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy a mi gondolataink, mi problémáink és mi érzéseink lényegesen komplexebbek, komolyabbak és jelentősebbek, mint a gyermekek érzelmei. Honnan tudná? Nem érti ő még azt! Ilyen és ehhez hasonló „bölcsességekkel” szoktuk elhessegetni magunktól a felelősséget a tudás átadása helyett. Önmagunkat felsőbbrendűnek gondolva sokszor vagyunk tapintatlanok a gyerekek érzéseit, titkait illetően. Ahelyett, hogy megadnánk nekik azt a tiszteletet, amelyet a saját érzelmi világunknak minden körülmények között elvárunk.

A titkok evolúciója

Melós dolog a gyereknevelés. Különösen akkor, ha meg szeretnénk alapozni azt az üvöltözős, gyűlöllekes, pénz kéne típusú kamaszkort, amelynek legaktívabb résztvevője és elszenvedője, a Kamasz, hozzánk fordul, ha baj van. Mert talán eltávolodunk, de a szeretetkapocs ott van, nem tört el. És bízunk egymásban. Mi szülők a gyermek józan ítélőképességében, ő pedig az empátiánkban, rendelkezésre állásunkban, bennünk.

kamasz háttal sötétben

Fotó: Unsplash

A „befektetett” energiát nem lehet megspórolni, elcsalni, sőt még beosztani sem. Nem akkor kell ottlennünk a gyermekünk számára, amikor időnk engedni, hanem akkor, amikor neki arra a leginkább szüksége van. Az első szavaktól kezdve készen kell állnunk arra, hogy ha kérdez, valódi válaszokat adjunk. Lehet, hogy kínos, vagy éppen nehéz számunkra a gyerek felé őszintén odafordulni és a „rázósabb” kérdésekben is nyitottnak maradni, de gondoljunk arra, hogy nekünk gyerekként jó volt-e, amikor az élet egyes részeit- érzelmeket, pénzt, szexet- tabusították. Gyermekünknek azt kell megtapasztalnia, hogy ha hibázik, hozzánk akkor is bármikor hazajöhet. Ha butaságot csinált és megsérült, először megvigasztaljuk és csak utána tartunk hegyi beszédet. Megvédjük őt, még ha utána el is mondjuk, hogy helytelen volt a viselkedése. Egy csapat vagyunk, akkor is, amikor nem kényelmes.

Egy csapat vagyunk és nincsenek titkaink. Lehet, hogy emiatt a gyerek egyetlen félmondattal leplezi le a hónapok óta szervezett meglepetésbulit. Lehet, hogy ezernyi érdektelen és unalmas óvodai, vagy iskolai sztorit kell meghallgatnunk. De az biztos, hogy a titok néha ugyan összehoz, de mindig eltávolít.

Jó titkok, rossz titkok

Sokan rontjuk el a dolgokat azzal, hogy nem azonos értékek mentén nevelünk. Ez fennállhat a szülők és a szülők – nagyszülők között is. Az eredmény gyakran ugyanaz. Apró titkaink lesznek, amit nem szabad elmondani anyának, apának vagy éppen a szülőknek.
A gyereket arra kérni, hogy titkolózzon: hiba. Túl nagy terhet teszünk ezzel a vállára. Olyan nyomást, amellyel nem tud- és ami azt illeti, talán úgy lenne helyes, ha nem is kellene- megbirkóznia. Megtehetjük, hogy délelőtt tizenegykor hiába kéri szépen, nemet mondunk a csokoládé iránti vágyára, mint ahogy azt is, hogy szembe menve a szülők kérésével, adunk neki. A mi döntésünk.

De ne adjunk, majd kérjük meg, hogy tartsa titokban. Legitimizálni a felnőttek és gyerekek közötti titkokat napjainkban – is –  veszélyes. Ha a titkolózás elfogadott, a gyerek nem fogja tudni, hogy szabad, sőt kell jeleznie egyes helyzetekben.

Fotó:Unsplash

A 2017-es adatok szerint csak az öt nyugat-magyarországi régióban 255 olyan szexuális zaklatási ügy volt, melynek sértettje 18 év alatti személy, jellemzően 7-13 évesek. Ezek csak azok az esetek, amelyeknél a gyermek jelezte a szülőnek a bántalmazást, a szülő azt komolyan vette és nemcsak elhitte, hanem az ügybe beleállva vállalta is a jogi procedúrát. 255 eset öt megyében rengeteg. Ha figyelembe vesszük, hogy 19 megyénk van és jellemzően milyen hatalmas a látencia- minden 6. lányt és minden 10. fiút bántalmaznak szexuálisan, mielőtt betölti a tizennyolcat- évi többtízezer esetről beszélhetünk. Az elkövetők jellemzően egyenesági rokonok, nagyon közeli barátok, ismerősök. Olyan emberek, akiket a gyerek sokszor születése óta ismer, szeret, bízik bennük. Olyanok, akikre szülőként  örömmel bízzuk a kicsit.

Fehérneműszabály

Tanítsuk meg gyermekeinket arra, hogy a testük az övék. Senki nem érhet hozzájuk. Senki nem kérheti őket olyan dologra, amit ők nem akarnak megtenni. Az érintésre- még ha a nagypapa, az orvos, vagy a szülő is az illető- szabad nemet mondani. Sőt, ha kellemetlen vagy fájdalmas, kell is! Ne kényszerítsük, hogy adjon puszit. Ne kérjük, hogy simogassa meg a szomszéd gyereket. Engedjük, hogy kontrollt gyakorolhasson a saját teste felett. Mondjuk el, ha kell százszor, hogy bármikor, bármilyen nehéz vagy kellemetlen helyzetbe kerül, hozzánk fordulhat. Bármikor.

OLVASNIVALÓ:

https://www.liliesabatorsag.com/

https://osztalyfonok.hu/cikk.php?id=1407

http://www.beszeljrola.hu/