Tippek az országos home office-ra

admin Egyéb

Az elmúlt héten már lehetett sejteni és most íme itt van a kiterjesztett, országos és egyhónapos home office. Bármennyire elkeserítő is a helyzet – hiszen egyetlen otthonban összehozni két-három cég munkaügyeit, iskolák és óvodák tanmenetét, no meg a normál családi hétköznapokat minimum sziszifuszi feladat – szerencsések azok, akik otthonról és/vagy párban küzdhetik le a helyzetet. Egyedülálló szülőként, többműszakos munkarendben vagy egészségügyi dolgozóként ez még nehezebb feladat. Bárhogy is, ha már ebbe a helyzetbe kerültünk, hozzuk ki belőle a maximumot! (Megőrülés helyett, például.)

Rend(szer) a lelke mindennek

Mi a legnagyobb hiba, amit egy ilyen helyzetben elkövethetünk? Hogy ugyanazt az életet akarjuk élni tovább. Tudjuk, hogy a főnök továbbra is kiváló és teljes munkaidős teljesítményt vár el, azt is, hogy muszáj a kisikolással tanulni, miközben a kicsik lebontják a házat, ebéd is kellene, a mosatlannal meg teli a mosogató…

A megoldás: ne akarjunk mindent! Racionalizáljunk és tervezzünk tudatosan! Nézzük meg, van-e olyan dolog, amit kiszervezhetünk. Ha nem okoz anyagi nehézséget az ételrendelés, fizessünk be menüre, vagy beszéljük meg, hogy szerdánként csalónapot tartunk- akkor aztán jöhet a hamburger, a pizza vagy a kínai és egy napig nem dolgozunk a konyhában. Ha tudunk, beszéljünk össze a környékbeli vagy családon belüli édesanyákkal és szervezzük össze az amúgy is összejáró rokongyerekeket, így egy-egy napi felügyelettel nyerhetünk magunknak három-négy “szabad” munkásnapot.

Amiben lehet, járjunk el tudatosan, tervezzünk és a terveket ismertessük családtagjainkkal is, hátha úgy könnyebb lesz őket betartani.

Napirend

Kétszer nyolc óra munkát és kétszer-háromszor hat tanórát besűríteni ugyanarra az időszakra- és közben még megfőzni, mosni, takarítani is- lehetetlen, ezért osszuk fel a napot és a feladatokat! Ha eddig nem volt minden családtagnak saját munkája, most vezessünk be új szokásokat. Emellett alakítsunk ki idősávokat, amikor mindenki tudja, mi a dolga. 8:00-10:00-ig munkasáv apának, olyankor anya terelgeti a gyerekeket és ellenőrzi a leckét, majd 10:00-12:00-ig apa van a gyerekekkel, hogy anya is megválaszolhassa az emailjeit és haladjon a munkája. Délben ebéd együtt, utána a gyerekeknek kötelező csendespihenő, majd jöhet a következő etap.

Munkánk kattintásalapú vagy non stop cseng a telefon? Ha nincs más megoldás, jöhet a tévészitter vagy a túlélő üzemmód… A muszáj nagy úr és ne legyen lelkiismeretfurdalásunk miatta!

Menüterv

  • Mit ennétek?
  • Mindegy!
  • Ami van itthon!
  • Mindegy mi az, azt biztos nem, mert azt utáljuk!
Fotó: Unsplash

Tipikus, nem igaz? Ha az idő kevés, főzni pedig minden nap kell- sőt, ami azt illeti, 36 nap alatt összesen 180 étkezést kell összehozni valahogy-, akkor a kulcs itt sem más, mint a tervezés! Ragasszunk egy lapot a hűtőre, amire bárki bármikor felfirkanthatja a vágyott ételeit, így azokhoz az ötletekhez bármikor nyúlhatunk, ha kifogyunk a szuszból.

Ennél is hatékonyabb, ha előre elkészítjük a havi menütervet, benne reggelikkel, uzsonnákkal, ebédekkel és olykor meleg vacsikkal. Igaz, hogy pepecselős, két-három órás meló összehozni egy költséghatékony, kiadós, egészséges menüt és mindegyik ételre lesz majd valaki, aki azt akkor se eszi meg, ha nem lesz más étel a földön és éhenhal, viszont utána egész hónapra megvagyunk. Tudni fogjuk, mikor mit főzzünk, mit vegyünk a bevásárláskor és a napi rutinban rengeteg terhet leveszünk a saját vállunkról ezzel.

Elengedés – megengedés

Ha nem mi irányítunk, hajlamosak vagyunk rá, hogy minden más területen fokozzuk a kontrollt. Ezzel ártunk nemcsak magunknak, hanem a környezetünkben élőknek is!

Fogadjuk el, hogy nem vagyunk mindenhatók, hogy a nap nekünk is csak huszonnégy órából áll, hogy az a lakás, amiben éppen hárman-öten-heten éljük a hétköznapokat, zsúfolt, rumlis és adott esetben akár koszos padlójú marad. Nem mehet minden tökéletesen- de szerencsére nem is kell neki.

Engedjük meg magunknak, hogy ebben az őrületben is legyen ötpercnyi pihenőnk, menjünk sétálni a gyerekekkel akkor is, ha szalad a lakás, időnként nézzünk meg egy filmet este akkor is, ha hegyekben áll a hajtogatnivaló és ne a helyzet ellen, hanem a helyzet elfogadásáért küzdjünk magunkban. Könnyebb lesz így mindenkinek. És boldogabb.