Projekt 2020

Zölei-Kocsis Blanka Egyéb

A Bakancslista című film óta tudjuk, hogy az élet csupa lehetőség és nincsenek korlátok. Aztán az Anna and the Barbies is megénekelte, hogy „Kezdjetek el élni…”, szóval, akinek nem sikerül, az minimum érezze sz.rul magát!

Mert ugye, ha beleragadtál a taposómalomba, az csakis a te hibád. Ha a gyerek neveletlen, az kizárólag rajtad múlik, mert kötődő nevelés kellene neki, meg ölmeleg és igény szerinti minden. Ha így csináltad, akkor vedd tudomásul, hogy éppen azért ilyen! Ha a férjed megcsal, az is a te hibád, mert kettőn áll a vásár és olyan nincs, hogy egy kapcsolatban csak egyik fél a hibás. Ha ezt hiszed, akkor azzal meg is van az indoka annak, hogy 1. miért történt veled mindez, 2. miért érdemelted meg. Ha a főnököd folyton a nyakadba liheg, minden perceddel elszámoltat és nem érti, miért nem akarsz szombat délután is túlórázni, az is a te bajod. A gyerek nem mentség semmire, nem fair, hogy a gyerektelenek kárhoztatva legyenek, csak mert neked záporoznak a pulyák. Ha a gyerek beteg, akkor is menj be, mert nem hagyhatod cserben a csapatot. Ha bementél, milyen anya az ilyen, hát a bébiszitternek szültél? Különben is, mennyit kereshetsz te bakker, hogy bírod fizetni? Ha meg a férjed fizeti, akkor miért nem maradsz inkább főállásban otthon?

Egy pont nulla

Ha ezek közül bármelyik mondatot vágták már legalább egyszer a fejedhez, akkor örömmel értesítünk: nyugi, normális vagy! Épp ezért nem érdemes hallgatnod semmi másra, csak a belső hangodra. Ha van olyan, akiére azért olykor figyelni érdemes, az a párod és a gyermekeid. De az ő véleményük is csak egy a sorban. Legalábbis ideális esetben.

Fotó: Unsplash

Sok család – értsd: anyuka és apuka – elköveti azt a hibát, hogy miközben mindenkinek „szavazati jogot” ad a család miniállamában, a sajátjáról valahogy megfeledkezik. Ezért aztán a miniállam nem demokratikus többé, hanem minidiktátorok kénye-kedve szerint zajlik minden. Vagy ha nem is kénye-kedve, de legalábbis szükségletei mentén szerveződik a család egészének élete. Ez nyilván lehet jó is, hiszen annyira szeretitek a gyermekeiteket, annyira elfogadással vagytok az ő életritmusuk iránt, hogy alárendelődtök. No, de meddig? Meddig jó, ha a gyerekhez igazodik az egész rendszer? És mikor van itt a változás ideje?

Kettő pont nulla: 2020!

Legyen a változás éve! Ez persze nem azt jelenti, hogy rúgj fel mindent, lépj ki a megszokott életedből és térj vissza a startmezőre – kivéve, ha valójában ez az, amit szeretnél. Viszont talán épp ez a különleges dupla évszám a jel, melyre fel kell kapnod a fejed és úgy kell élned, ahogy szeretnél. Ne azzal foglalkozz, hogy mások milyennek látnak, hiszen ez sokszor többet mondd el róluk, mint rólad. Ne törődj vele, mások szerint hogyan kellene élned és ők mennyire látják fantasztikusnak az életed. Addig, amíg nem jártak a cipődben, fogalmuk sincs, milyen is az életed valójában.
Ne másoknak és ne másokért élj! Ha megöregszel, legyen mire emlékezned. És legyenek jó emlékeid.

Lista: igen vagy nem?

Ha bakancslistát nem is érdemes évente írni, azt azért érdemes őszintén végiggondolnod, mire vágysz. Milyen lenne a következő esztendő, ha valóban beleférne mindaz, amit bele szeretnél sűríteni? Mit próbálnál ki? Mit hagynál örökre abba? Min változtatnál egyszer s mindenkorra?

Fotó: Unsplash
  • Sportolni akarsz járni? Ne kérd. Mondd, hogy szükséged van rá!
  • Újra dolgozni akarsz? Írj önéletrajzot, vegyél business casual-t és láss neki az álláskeresésnek! (Ebben a CSAK Pontban örömmel vagyunk segítségedre.)
  • Szeretnéd, ha mindenki kivenné a részét a házimunkából? Készíts táblázatot, oszd be a feladatokat, és ha belepistulsz, akkor se csináld meg a más dolgát. Lehet, hogy térdig fogtok járni a lomban, de előbb- utóbb észreveszi magát a család. Addig pedig… igyál még egy pohárral és fogd rá a nyuszira!
  • Munkahelyet váltanál? Rázd fel magad és jelentkezz heti 5 állásra! Így rövid időn belül megtalálhatod a neked való helyet.
  • Azt akarod, hogy a gyerekek szót fogadjanak? Vezess be valamiféle értékelő táblát, építsd be a szóbeli és rendszeres visszajelzést a hétköznapokba. Legyél következetes! Borzasztóan nehéz – különösen, ha eddig nagyobb volt a mozgástér és kevesebb a keret -, de érdemes. Egy dolgot viszont tarts észben! Nem mindegy, hogy a gyereket vagy a viselkedését minősítjük. Ezek nemcsak szavak. Jelentős a különbség!
  • Fontolgatod a válást? Vesd fel a párterápiát vagy mediációt partnerednek, ha szerinted még menthető a kapcsolat. Jelentkezz be ingyenes jogi tanácsadásra, ha már végleges a döntésed.

A változás néha jó. Néha pedig borzasztóan nehéz. Néha egy könnyű és szárnyaló időszakra nyit ajtót. Máskor csak egy nehéz lépés egy még nehezebb jövő felé. De mégis, néha nincs más választás.