Nálatok milyen a karácsony?

Zölei-Kocsis Blanka Egyéb

Szülőként gyakran kell fontos döntéseket hoznunk. Némelyiket még azelőtt, hogy ténylegesen szülővé válnánk, mások a későbbiekben válnak lényegessé. Előfordul, hogy van egy-két „láthatatlan elefánt” párkapcsolatunk nappalijában, akiket rutinos csapatként éveken át kerülgetünk. Egészen addig, míg gyermekünk nem lesz. Akkor hirtelen tele lesz a szoba „elefánttal” és mindnek gazdát kell találni. Lehetnek ezek a bébielefántok és matrónák, némelyiknek könnyű elrendezni a sorsát, s akad, amelyik bizony megdolgoztatja a párkapcsolatot.

Fotó: Pixabay

Hogy a karácsony miféle „elefánt”? Az attól is függ, mennyire közelítenek egymáshoz az felek családjainak szokásai, hiszen minden famíliának van saját narratívája egy-egy ünnepre. Hogy történik, miért történik, és miért történik éppen úgy? Vannak közös pontok: miért-ilyen-sós, de-csálé-ez-a-fa, hol-van-a-cellux, kellene-még-cukor,add-már-ide-bakker, anyád-is-minek-vágja-itt-a-pofákat, ne-igyál-már-annyit. És vannak olyan egyedi, különleges vagy szükség szülte megoldások, amelyek másoknak talán furának tűnnek, de épp attól lesz miénk az ünnep.

Ha nem ünnepeljük

Bizonyos szempontból könnyű dolga van azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag nem díszítenek fenyőt, akiknél nincs karácsony. Ha van helyette hanuka, kwanza vagy éppen januárban ünnepelünk, nem kell magyarázkodnunk. Saját hagyományaink és saját hitrendszerünk is lehet. Mellette megismertethetjük a gyerekekkel a kereszténység történetét, Jézus születésének sztoriját. Ha úgy vesszük, klasszikus tündérmese: a szerény körülmények között született számkivetett fiúcska az élet útjain járva felemelkedik és vezetővé lesz. Szép, nem?

Persze ebben az esetben is előfordulhat, hogy gyermekünket érzelmileg megterheli a mindenből kimaradás képzete, de sok-sok beszélgetéssel, olvasással és információátadással elérhetjük, hogy a saját másságát ne negatívumként, hanem a világ sokszínűségének bizonyítékaként élje meg.

Karácsonynak éjszakáján, Jézus születése napján

Az európai kultúrkörbe tagozódó magyarság részeként könnyű dolgunk van, ha keresztényként tekintünk az év végi ünnepkörre. Jézus szeplőtelen fogantatásának története ismert és számos fordulatos elemmel tarkított. Lehet vele azonosulni, bájos és varázslatos. Ráadásul a gyerekek azonnal kapcsolódni tudnak, hiszen ha születésnap, akkor ajándék!

Számukra az ünnep jóideig maga a csoda. Színek, fények és illatok kavalkádja, vágyakozás és öröm. Ebben a szülőként is mesés időszakban még nincsenek keresztkérdések. Idővel aztán megjelennek az olykor logikus, máskor megdöbbentően vicces kritikus gondolatok. Miért mindig alvásidőben érkezik a fa? Hogy férnek be az angyalok vele? Kik azok az angyalok egyáltalán? Hogyan bírnak el ennyi ajándékot? Miért jönnek akciós újságok, ha úgyis a Jézuska hozza a csomagot? Honnan van a kis Jézusnak ennyi pénze? Ismeri-e a Jézuska a Jetit és együtt kártyáznak-e a Mikulással az év többi részében? Lehet, hogy igazából a futár bácsi a Jézuska? Ember legyen a talpán, akinek mindenre van azonnali frappáns válasza.

És akkor az örök dilemmáról még nem is ejtettünk szót. Mivel teszünk jót a gyereknek? Mi a helyes döntés? Táplálni a gyermek hitrendszerét egy olyan világgal kapcsolatban, ami nem létezik vagy igazat mondani, ezzel ugyanakkor örökre tönkretenni a karácsony misztériumát?
Vajon etikus-e hazudnunk a gyerekünknek, miközben mi magunk mindig az igazságról és az igazmondásról „papolunk”?

A 21. századi

A karácsony a szeretet ünnepe, ez vitán felül áll.  A vallásos meggyőződés viszont mintha jelentőségét vesztené. Ennek eredményeképpen egyre kevésbé jelenik meg a karácsony szakrális oldala, ugyanakkor felértékelődik az együtt töltött idő. A sietős ritmusú napok után örömmel lassulunk, szívesen kelünk később, boldogok vagyunk, ha otthon időzhetünk, együtt lehetünk. Családja válogatja, hogy ez az igény elsősorban ajándékozásban, közös elvonulásban vagy nagycsaládos zabálásokban mutatkozik meg. Ahogy az is, hogy a gyerekek kezdettől fogva együtt díszítik-e a fát a felnőttekkel, s tisztázott-e, hogy a szülők veszik az ajándékokat, vagy azért ragaszkodnak a Jézuskás sztorihoz.

Sokféle sztori, egyetlen óvoda

Ahogy a gyerekek közösségbe kerülnek, az információáramlás is sokkal dinamikusabb lesz. Elkerülhetetlen, hogy a gyerek csúnya szavakat halljon, megtanuljon csúfolódni és halljon egy s mást a nyusziról, no meg az angyalokról. Érzékenyebb gyerekeknek okozhat belső konfliktust a többiek által elmondottakból táplálkozó kétely, de az a legjellemzőbb, hogy a gyerekek meghallgatják a többiek narratíváját és valamilyen módon „elteszik a fülük mögé”. Integrálják vagy elfelejtik, kritizálják vagy hidegen hagyja őket, aszerint, hogy éppen mi a legélhetőbb számukra.

A lényeg: család- és ANYAbarát megoldás

Bármennyire közhelyes is, de a lényeg az ajándékhalmokon, kajaerdőkön és idegbeteg szenteste előtti kiabáláson túl valójában tényleg a szeretet (lenne). A másikra való meghitt rácsodálkozás, az együtt megélt pillanatok öröme. Egy olyan családi történet, melynek mindannyian komfortosan és örömmel vagyunk részesei. Ennek biztosításához pedig nyugodtan legyünk formabontóak! A szokás hatalma nagy, de sokszor gúzsba köt.

Megvallom, idén nálunk is szokatlanul rendeződnek újra a karácsonyi események. Korábban mindig sütöttem, főztem, beszereztem, csomagoltam. Hellyel-közzel idén is így lesz ez, de komoly elhatározásokra jutottam. Hiába jönnek a rokonok, a normál takarításon túl nem teszek semmit. Ahol harminc ember összegyűlik és eszik, ott a legnagyobb odafigyelés mellett is kosz lesz. Akit zavar, hogy az ablak nem víztiszta, ragadjon törlőrongyot és hajrá, előre!
Heteken át spóroltam, hogy meg tudjam rendelni a süteményeket és a bejglit. Iszonyú sokba került. Még a cukrászdában, rendelés közben is gondolkodtam, hogy hagyom a csudába az egészet. Ennyi pénzt! Hiszen ha minden este sütnék az utolsó két hétben, lenne elég az egész téli szünetre és az összes vendégségre…! De arra buzdítok minden anyatársat, hogy éjjel inkább aludjon! Bármennyire nehéz is, engedd el a belső elvárásokat és egyszerűen csak élvezd az ünnepet, amennyire csak lehet!