Így tartsd magad lendületben munkakeresés közben!

admin Egyéb

Azok közé tartozol, akik az idén terveztek visszatérni a munkaerőpiacra? Napjaidat meghatározza a munkakeresés? Netán már dolgoztál, de az elmúlt fél év eseményeinek hatására álláskeresővé váltál? Előfordulhat, hogy már kezded elveszteni a lendületedet, de ne add fel!

Jelenleg talán még a szokásosnál is nehezebb elhelyezkedni, ez azonban nem jelenti, hogy ne lenne érdemes megpróbálni. Van 10 tanácsunk, ami segíthet újra felvenni a ritmust, tényleg lendületet ad a munkakeresés során.

1. Keretezd át!

Ha az álláskeresés idejét elvesztegetett időnek éled meg, akkor valóban kárba vész. Most, hogy végre van időd, foglalkozz magaddal is! Tanulj nyelvet, merülj el a hobbidban, pótold az elmaradt találkozókat és élvezd az életet. (Még mielőtt mentegetőzni kezdenél, ez nem feltétlenül pénzkérdés!)

2. Mesélj másoknak arról, hogy munkát keresel!

A munkanélküliség olyan címke, amit senki sem ragaszt magára szívesen. Ahelyett azonban, hogy otthon búslakodnál és reménykednél, hogy egyszer csak váratlanul bekopogtat álmaid főnöke, inkább mesélj másoknak arról, mi van veled! Sosem tudhatod, kinek van egy hasznos ismerőse.

3. Tűzz ki célokat magad elé!

Amikor munkát keresel, hajlamos vagy másként gondolkozni az időről. Hol kifolyik a kezei közül, hol rád telepszik és szinte megfojt. A legjobb, amit tehetsz, ha konkrétan megfogalmazod, mit és mikor fogsz csinálni. Légy konkrét és pontos! Határozd meg, hogy mely napszakban és mennyit, milyen gyakran és mivel fogsz tölteni. Így nyomon követheted az időt és a hatékonyságodat is.

4. Fejlődj!

Bármilyen jól menedzselted is az életed, egészen biztosan van mit helyrehozni. Ha a személyiséged, a kommunikációs eszköztárad, a digitális skilljeid vagy épp szaktudásod szorul fejlesztésre, adj magadnak lehetőséget arra, hogy jobb legyél! Csináld ezúttal azért, mert akarod és nem azért, mert muszáj.

5. Tedd félre az előítéleteidet!

Ha egy pozíció az álmaid melója, ne rettenj meg néhány olyan részlettől, mely nem klappol igazán az elképzeléseiddel! Határozd meg előre, mi az, amiből nem tudsz engedni, minden másban pedig légy megengedő. Ne mondj nemet az életre, engedd, hogy a munkáltatók döntsenek! Nem ritka, hogy egy jelölt annyira elnyeri az érintettek tetszését, hogy a cég hajlandó rugalmasságot mutatni egyes kérdésekben.

Fotó: Unsplash

6. Kismamaként se viselkedj “kismamaként”!

Ha GYES után szeretnél elhelyezkedni, akkor se hagyd, hogy ez határozzon meg! Egyrészt ne felejtsd el, hogy a gyerekeiddel töltött idő tanított meg rá, mi az igazi multitasking, másrészt nem csak anya vagy, hanem okos és erős nő is. Az állásinterjún jelenj meg profiként és viselkedj is úgy!

7. Tartós munkakeresés esetén legyél tisztában az előnyeiddel!

Ha hosszú ideig keresed az ideális lehetőséget, akkor idővel a majdani munkáltatód kedvezményekre lesz jogosult utánad. Nem árt, ha tisztában vagy azzal, milyen előnyökkel jársz és az alkalmas időpontban erre magad is felhívhod a HR-s figyelmét.

8. Tudatosítsd magadban, hogy a munkanélküliség állapot, nem bélyeg!

Ha hosszabb ideje nem dolgozol, az elkeseredettség teljesen eluralkodhat rajtad és emiatt előbb- utóbb elkezdheted leértékelni magad. Nem ritkán a család, a barátok is kifejezik aggódásukat, te pedig ennek nyomán jóeséllyel elkezdesz azon lamentálni, hogy akinek nincs munkája, az kevésbé értékes tagja a társadalomnak, diszfunkcionál, vagy éppen selejtes. A munkanélküliség nem te vagy, csak egy állapot! Ne hagyd, hogy meghatározzon téged!

9. Legyél képben a munkakeresés során!

Az, hogy nem dolgozol, nem jelenti, hogy ki kell esned a körforgásból! Kövesd szakmád meghatározó fórumait, maradj kapcsolatban a pályatársakkal, légy járatos az aktuálpolitikában, ismerd az érvényben lévő jogszabályokat és folyamatosan frissítsd tudásodat. Minden percben állj készen a változásra!

10. Motiváld magad!

Tudod, hogy mi motivál téged igazán? Keresd meg a számodra ideális motivációs módszert- lehetőség szerint ne az édesség legyen az 😉 – és időnként emlékeztesd magad arra, mi is a cél valójában! Helyezz ki idézeteket, hallgass TEDex előadásokat vagy olvass, ahogy jólesik. Bízz és adj időt magadnak!