Közösségünk ereje

Szokoli Bernadett Egyéb

Nem terveztük, hogy ez lesz a vége, de az elmúlt pár hét, lassan hónap eseményeit senki sem tervezte. Szóval még 2018-ban találkoztunk Krüpl Edittel, aki egy eseményünkre jött el a mÉrtékadó Család és KarrierPONTba. Akkor kiderült, hogy Edit nagyon szeret varrni és szívesen szervezne olyan programot ahol a kézzel vagy esetleg a géppel varrást meg tudják tanulni az érdeklődők. Először ez utóbbi nagyon nagy álomnak tűnt, de Edit előtt nem volt lehetetlen.

Így lett a varrás egycsapásra rendszeres program...

Mi adtuk a helyet, meghirdettük a programokat, Edit pedig néhány hét alatt szerzett 6 db varrógépet. Így az is belekóstolhatott ebbe a kreatív tevékenységbe, akinek eddig erre nem volt egyáltalán lehetősége. Ráadásul a feladatok sem kispályások voltak: először kézzel készültek húsvéti dekorációk, később már varrógéppel újrahasznosított anyagokból táskák, végül lapszoknyát majd parasztblúzt varrtak az érdeklődők.

Nem csak a tudásuk bővült a jelentkezőknek, hanem egy igazán klassz csapat is összeállt, akik bátorságot, ötletet merítettek a foglalkozásokból. Többen közülük később más eseményre is jelentkeztek, így a mÉrtékadó Család és KarrierPONT további szolgáltatásait is kipróbálták, megismerték.

A varrás során az újrahasznosítás is fókuszba került, így akik jelen voltak valamelyik programon, már nem okoz számukra gondot, hogy egy elszakadt ruhát hogyan javítsanak vagy éppen egy nagyobb csomagolóanyagból hogyan készítsenek táskát. A fenntarthatóság üzenete nekünk nagyon fontos és úgy láttuk, hogy sokan nyitottak erre.

Igazodva az új kihíváshoz

Az élet azonban tényleg új kihívás elé állított bennünket, március közepe óta csak online tartjuk a kapcsolatot és egyre inkább fókuszba került, hogy az önkéntes szemléletmódra, a segítségre igen nagy szükség van. A mÉrtékadó Nők Társasága is fontosnak érezte, hogy valamilyen formában részt vegyünk az önkéntes munkában, így gyorsan jött az ötlet, hogy a varrás irányába indulunk el, hiszen maszkok kellenek.

Hegyháti Nándorné, vagyis Cila, a mÉrtékadó Család és KarrierPONT munkatársa és természetesen Krüpl Edit közreműködésével megtörtént az anyagok beszerzése és a felhívás megfogalmazása. A csapat gyorsan összeállt, 12 önkéntes vállalta a munkát. Edit kiszabta az anyagokat, Cila segített a koordinálásban és megkezdődött a munka.

Edit szerint a kiindulópotot a varróprogramok adták, hiszen több önkéntes is ebből a varrásból szedett össze annyi tudást és varrásszeretetet, ami a munkához kellett. Ami pedig Edit szerint a legfontosabb volt az a lelkesedés és az odaadás. „Pikk-pakk elvitték az első 500 kiszabott darabot, pedig azt hittem, jó ha a felét bevállalja néhány ember. 20 db-os csomagokban gondolkodtam, végül mindenki 50-et kért és többen még 50-et.” – mondta Edit.

Köszönet tehát azoknak, akik szabadidejüket és energiájukat fordították a maszkok készítésére, amelyet Tatabánya városnak ajánlottunk fel.

Ha Te is szeretnél maszkot varrni, itt találod hozzá a leírást.

Ha pedig eseményeinkről szeretnél többet tudni, akkor iratkozz fel hírlevelünkre vagy nézd meg az aktuális programokat.