Kisállat a családban

Szokoli Bernadett Egyéb

Minden gyermek életében eljön az a pillanat, amikor saját kedvencet szeretne. Ilyenkor mérlegelnünk kell, hogy anyagilag, időben, helyben mi fér bele. Ha már beadtuk a derekunkat és olyan kis társat keresünk, aki családtagként szeretnénk akkor érdemes a menhelyeken körülnézni. Sok szép fajtatiszta állat található, aki gazdára vár. Ha azonban vásárolni szeretnénk akkor győződjünk meg, hogy aki az állatot árusítja nem szaporító, hanem tenyésztő. A tenyésztő törzskönyvvel, oltásokkal és betegségekre szűrve adja át számunkra az állatot adásvételi szerződéssel. Ha menhelyről választunk, akkor örökbefogadási szerződéssel hozhatjuk el az új kedvencet.


 

Állatot a családba, milyet?

Jövendőbeli felelős állattartóként el kell gondolkodnunk, hogy az otthonunk, a pénztárcánk és a szabadidőnk mit enged meg. Hiába a gyermekünk kapja azt a kisállatot attól még mi, felnőttek vagyunk érte is felelősek. Viszonylag kevés idővel rendelkezünk és „olcsón” meg akarjuk úszni, akkor jobb, ha hörcsögöt vagy aranyhalat választunk. A halak kis helyen is elférnek, egy kisebb akvárium felszereléssel együtt viszonylag kevés pénzből kijön. Az orvosi ellátás költsége is minimális. Az aranyhalat elég havonta egyszer takarítani éppen ezért igazán anyabarát opció. A rágcsálókat már heti egy alkalommal ki kell takarítani és esetükben a táplálási is bonyolultabb, hiszen szeretik a friss gyümölcsöket és a zöldségeket.

Kicsit több szabadidővel rendelkezünk és a pénztárcánk is vastagabb akkor gondolkozhatunk macskán vagy kutyán. Ők hosszabb távon lesznek a barátaink, mivel hosszabb az élettartamuk. Macskáknál ez akár 20+ évig is lehetséges, kutyáknál általában a termetüktől is függ a nagyobb testűek pl.: Bernáthegyi, Dog, Újfundlandi várható élettartama 6-8 év. A közepes testű kutyáknak, mint pl.: Basset hound, Uszkár, Angol Cocker Spániel 10-12 év a várható élettartam.  A kis testű kutyáknak, mint pl.: Tacskó, Csivava, Mopsz 15+ éveket is megélhetnek.

Fontos felmérnünk, hogy a kedvencünknek mekkora élettere lesz és a méretei mekkorát igényelnek. Ha társasházban lakunk, akkor nekünk és az állatnak is jobb, ha kis vagy középtermetűt választunk. Kertes ház esetében viszont jöhetnek a nagy termetű- és mozgásigényű kutyák is.  Mielőtt elindulunk egy menhelyre vagy egy tenyésztőhöz, ha tömblakásban élünk érdemes lakóhelyünk szabályzatát megnézni lehet-e tartani állatot. Ha semmi akadálya nincs, akkor vásárlás esetén tájékozódjunk melyik fajták család és gyermekbarátok. Örökbefogadás esetén a menhelyen tudnak információt adni a kiszemelt négylábúról.

Mielőtt az új családtag beköltözik az otthonunkba, akár csak a babavárásnál, itt is hasonlóan kell készülnünk.  Gondoskodnunk kell a fekhelyről, tálakról, ápolási eszközökről, pórázról, hámról és az életkorának megfelelő eledelről. Jó, ha választunk egy állatorvost is, akihez hordani fogjuk kedvencünket. Cicáknál szükség lehet még cicahálóra, amelyet az ablakokra vagy erkélyre szerelünk fel, emellett kell még kisállathordozó, valamint az alomtálca, kaparófa. A kutyust naponta legalább három alkalommal le kell vinni vagy ki kell engedni a szabadba, ráadásul amíg szoktatjuk a szobatisztaságra, ez gyakoribb is lehet.

Napi rutinunkba kell tervezni kedvencünk etetését is. Abban az esetben, ha a gyermekünk viszi sétálni a család kutyáját meg kell tanítanunk a gyereket is kutyát sétáltatni és nem csak a kutyát pórázon sétálni. Ne engedje idegen kutyák közelébe, szedje fel a kutyapiszkot stb.

Mit tehetünk, hogy az új jövevény hosszú életű legyen?
A megfelelő táplálék mellett elengedhetetlen az orvosi ellátás és az állandó gondoskodás. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy amíg a család egy része munkában lesz a másik része iskolában, oviban addig kedvencünk unatkozni fog otthon. Ennek eredményeképpen érhet bennünket meglepetés amikor hazaérünk: egy széttépett párna vagy egy szétkapart fotel, megrágott cipő, de a kedvencünk szemében lévő szikrázó szeretet mindig megenyhíti majd a haragunkat.

Ha örökbefogadáson gondolkodtok, akkor itt van néhány menhely, állatmentő szervezet Tatabányán és környékén:

Tatabányai Ebrendészeti telep
2800. Tatabánya, Bogáncs utca 3.
+36706102208

Tappancs Alapítvány Állatotthon és Őrszolgálat
2800 Tatabánya
Síkvölgy
+36304947353

Pelyhes Peti Alapítvány Tata

Oroszlányi Állategészségügyi és Ebrendészeti telep
2840 Oroszlány
Bokodi út 11
+3620/3783364
+3620/3783400

Tatai Állatvédők Civil szervezete