Karrierváltó nők

admin Egyéb

Mindannyiunk életében vannak kisebb-nagyobb elakadások, amikor elkezdünk azon gondolkodni, hogy jó úton járunk-e, vagy ideje változtatni. Sokan ismerjük fel, hogy az az élet, amelyet korábban éltünk, már nem a miénk, de kevesen merünk változtatni is. Mert a változás: fáj. El kell engedni és gyászolni mindazt, ami korábban részünkké vált. Meg kell mérni önmagunkat épp úgy, mint az emlékeket. Raktározni kell mindazt, ami igazán fontos és szélnek ereszteni minden percet, ami lehúz és akadályoz. Csak ezután kezdődhet el az igazi változás.

Változást remélni könnyű, változtatni nehéz

Mi nők, akik mára magunk is felnőttünk, nemritkán anyák vagyunk, gyermekkorunkban gyakran kaptuk útravalóul, hogy nőként jobb hallgatni, mint szólni. Jobb követni, mint elől menni és utat mutatni. Jobb a férjünk kedvére tenni, mint saját akarattal bírni. Nekünk még megtanították, hogy hol van az asszony helye. Nem számít, elhittük-e, ezzel a tudással indultunk neki az életnek. Nap mint nap azért küzdünk, hogy azok az anyák és feleségek legyünk, akiket legmélyebb, legrégebbtől való tudásunk szerint a gyermekeink és a társunk megérdemelnek, anélkül, hogy megszűnnénk azok az emberek lenni, akik valójában lenni szeretnénk. Sokkal több jogunk és lehetőségünk van, mint anyáinknak és nagyanyáinknak volt, ugyanakkor sokkal több a kötelezettségünk is. Ráadásul mi minta nélkül, vakon repülünk.

Bátornak lenni félelmetes

Vannak azonban nők, akik jöjjön bármi, nem félnek fejest ugrani az ismeretlenbe. Az a tény, hogy szükségük van a változ(tat)ásra bőven elég, hogy előbb vagy utóbb, de meg is tegyék. Ezúttal néhány olyan nővel beszélgettünk, akik a megszokott helyett önmagukat választották.

Fotó: Unsplash

Koch- Zuberecz Dóra azok közé tartozik, akiknek már a kezdetekkor is olyan munkája volt, amit mindenki irigyel: újságírónak tanult. Gyakornokként a Juventus rádiónál teljesített, majd kommunikációs szakemberként dolgozott multinál, később a Pesti Estnél, hogy aztán családjával Tatabányán folytassa életét. Itt is beszippantotta a média, először a Forrás Rádió, majd a polgármester hivatal kommunikációs csapatát erősítette. Idővel visszatért a helyi rádió kötelékébe, harmadik gyermeke születése után azonban egyre biztosabb volt abban, hogy ideje váltani.

Ekkor kezdett önismereti útba, melynek állomásain férje támogatása és szeretet kísérte. Mint beszélgetésünk során elmondta, szerencsésnek érzi magát, hiszen bár nem volt szüksége engedélyre ahhoz, hogy kilépjen jól fizető állásából a bizonytalanért, felszabadító érzés volt számára megélni, hogy a pénz nemcsak neki, de családjának is másodlagos, ha döntéshelyzetbe kerül. Miért? Mert van, hogy érezzük a hívást és akkor menni kell.  Így lett Dórából mára tréner és coach, aki tevékenységével más nőket és vállalkozókat segít abban, hogy teljes és boldog életet élhessenek.

Perey Zsuzsi nemrég költözött családjával Budapestről Tatára. Mint mondja, szinte véletlenül, nyári diákmunkásból lett az IKEA eladója, majd évek hosszú munkájával középvezető. Nem bánta, hogy ott ragadt, hisz első látásra szerelem volt számára a cég és rengeteget tanult a világról, az üzletről és önmagáról egyaránt. Tizenhárom évnyi álommeló után érezte úgy, hogy elfáradt és elég volt a zajból. Csendre vágyott. Arra, hogy visszatalálhasson végre önmagához és újra azokkal a dolgokkal foglalkozhasson, melyektől teljesnek érzi magát. A tatai költözéssel szinte fejest ugrottak párjával az ismeretlenbe, hiszen nem ismerték sem a környéket, sem az embereket. Mégis biztosak voltak abban, hogy ez a jó döntés, így léptek.

Fotó: Unsplash

A korábbi multis világ helyett most Zsuzsi azzal foglalkozhat, amit igazán szeret, amit a magáénak érez, amivel felelősséget vállalhat önmagáért és a mindenkori tetteiért is. Az elsők között végezte el a Mértékadó Család- és KarrierPont virtuális asszisztencia képzését, s korábban megszerzett tapasztalatait, valamint friss tudását tanácsadóként, illetve trénerként használja fel kis- és középvállalkozások vezetőinek támogatására. Emellett úgy döntött, hogy szemléletformáló tevékenységével járul hozzá a környezetének működéséhez, így kidolgozott egy randicsomagot ismerkedő párok számára és határozott célja, hogy minél több kávézóban legyenek elérhetőek önismereti füzetei is. Úgy véli, ideje van a haladásnak és ideje lenne már a megállásnak is. Meg kellene tanulnunk újra csak ülni és semmit sem csinálni, gondolkodni és olvasni. Meg kellene tanulnunk végre újra élni, a szó leghagyományosabb, legtisztább értelmében.

Az únyi Csőke Heni olyan hordozási tanácsadó és édesanya, aki a pénzügyi termékek értékesítését cserélte mosipelusra és hurcieszközökre. Bár korábbi munkakörében is elsősorban a személyiségével dolgozott és kommunikációs készségeit állította csatasorba a sikerért, úgy érezte többet és jobban is adhatna az embereknek. Mivel gyermekei születése után maga is a környezettudatos és kötődő nevelés híve volt, rendszeresen hordozott és mosható pelenkák használatával óvta mind gyermekei bőrét, mind a környezetét, kézenfekvő megoldás volt számára, hogy az élete legyen a munkája.

Fotó: Unsplash

Tanácsadóként rugalmas munkaidőben dolgozik, Insta oldalán érdeklődő és bizonytalan édesanyáknak ad tanácsot és közösséget épít, miközben bármelyik percben megszülethet harmadik csemetéje. Azt mondja, többé nem cserélné el az anyaság és a hordozás szabadságát semmiért. Talán nem keres annyit, mint korábban és a bevételei sem annyira tervezhetők, de végre azt csinálhatja, amit szeret és amiben igazán jó, így abszolút megérte számára váltani.

A változás mellett dönteni az egyik legnehezebb döntés, amelyet életünk során meghozhatunk. Gyakran sorsdöntő és visszafordíthatatlan, gyakran fájdalmas vagy vívódással teli. Senki sem mondja, hogy váltani könnyű, egyszerű vagy biztonságos. Csak azt, hogy van, amikor muszáj. És olyankor ugrani kell.

A te életedben is eljött a nagy változások ideje? Pályát, lakóhelyet, életcélt váltottál vagy kiléptél egy számodra nehéz kapcsolatból? Meséld el nekünk és inspirálj másokat is történeteddel! Jelentkezz a Mértékadó Család- és KarrierPont „Így változtattam én!” írói pályázatára és segíts, hogy mások is megtalálják magukban a bátorságot.