Karanténpara

admin Közönségszavazás Leave a Comment

Az élet tele van nehézségekkel, melyekkel meg kell küzdenünk. Hétről hétre sakkozunk időpontokkal, tennivalókkal, munkaköri nemszeretemekkel és megannyi feladattal, most azonban egy csapásra minden megváltozott. Aki teheti, otthon marad- és szorong. Aki nem teheti, még inkább szorong.

Közben a feladat persze nem lett kevesebb, sőt! Főzni kell, heti hétszer. Napi öt étkezést kitalálni, előre vásárolni, majd elkészíteni. Lekötni a kicsit, megértetni a naggyal, hogy tényleg nem mehet el a haverokkal akárhová. Külön elismerés jár a friss szerelmes kamaszok szüleinek! Miközben az ember lánya harcol az utolsó kézfertőtlenítőért, WC- papírért, azért, hogy az anyja-anyósa maradjon önkéntes karanténban, dolgozni is kellene. Mondjuk nyolc órát. Párhuzamosan azzal, hogy önjelölt pedagógusként otthon nyomtatja, magyarázza, ellenőrzi, fotózza, emailezi a feladatokat.

Struccnemzet?

Sokféle stratégiánk lehet a problémákkal való megküzdésre. A két legjellemzőbb a struccpolitika, amikor egyszerűen nem veszünk tudomást a gondokról és az azonnali szembefordulás, vagyis a problémaközpontú megküzdés.

Fotó: Unsplash

A jelenlegi helyzetben nagyon sokan nem tudnak mit kezdeni a rájuk nehezedő nyomással. Féltik a szeretteiket és önmagukat, ezért szélsőséges stratégiákhoz fordulnak. Sokan annyira eltávolítják maguktól a koronavírus-helyzetet, amennyire csak lehetséges és remélik, hogy végül nem éri őket utol a gond.
Ezek az emberek vannak most az utcákon. Vannak közöttük, akik nem tájékozódnak, nincsenek birtokában az információknak, korlátozottak az anyagi lehetőségeik vagy tényleg nem érdekli őket a koronavírus által generált általános veszély. DE! vannak olyanok is, akik bevásárolni szaladtak el a fél lépcsőháznak, beteghez mennek, időseknek szereznek be ezt-azt, vagy tényleg úgy érzik, agyukra megy a bezártság és muszáj levegőre menniük. Mielőtt beszólsz valakinek idegességedben, ne felejtsd el, hogy ő is ember és talán azért nincs maszkja, mert neki már egyszerűen nem jutott a patikában…

Ha te is azok közé tartozol, akik szerint nem kell túlzásba vinni az aggódást és ez is csak olyan, mint az influenza, jó, ha tudod, hogy azért nem teljesen olyan. Valóban vírus és valóban hasonló a lefolyása, de az emberiség még nem ismeri. Ennek megfelelően a védekezési mechanizmusaink is kiforratlanok. Azaz a koronavírus valós veszély rád és szeretteidre, mindannyiunkra.

Rettegek, tehát vagyok?!

A karanténbéli összezártság nem olyan, mint egy rendkívüli szünet. Amikor nyaralni megyünk, vagy éppen húsvéti szünetre, tudjuk, hogy miért és mennyi ideig töltjük családunkkal vagy éppen egyedül az időt. Ráadásul nem kell 0-24 együtt lennünk, míg most a karanténban leginkább csak a fürdőszobahasználatra korlátozódik a privát szféra. Ehhez társul a sokszor irracionális mértékben elhatalmasodó félelem és a rengeteg megoldásra váró feladat.
A polcok üresek, sokan túlvásárolták magukat, míg másoknak az alapvető élelmiszerekből sem jutott. Napról napra drágábbak higiéniai eszközök, különösen a maszkok, fertőtlenítők, már ha elérhetők egyáltalán. Sokakat megbénít a félelem és nem tudják fenntartani megszokott működésüket. Mindeközben dolgozni kell – otthon vagy külső helyszínen. Ha nem kell, az még rosszabb, hiszen a napok normál rendje megtörik és még azon is aggódhatunk, mi lesz a család anyagi biztonságával hosszútávon.

Fotó: Pixabay

Ha úgy érzed, megbénít a félelem és rettegéssel, nehézkesen telnek el a napok, érdemes segítséget kérned! A pszichológusok, coachok és önsegítő csoportok a koronavírus idejére sem szüntették be működésüket, csak áthelyezték magukat az online térbe. Skype-on, Zoom-on, de akár Facebook csoportokban is kaphatsz ingyenes és szakértő támogatást félelmeid racionalizálására és megértésére.

Probléma? Megoldás!

Azok a legszerencsésebbek, akik ezekben a napokban is képesek elfogadni, hogy nem irányíthatnak mindent. Arra fókuszálnak, ami a probléma és próbálják a lehető leghatékonyabb megoldásokat találni. A védekezés, az otthonmaradás, az immunerősítés és a fertőtlenítés, a javallatok betartása kétségkívül fontos és nem elhanyagolható. Ezek az emberek meg is tesznek mindent, amire csak lehetőségük van családjuk és szeretteik védelmében, ugyanakkor képesek felismerni, hogy saját hatáskörükben egy ponton túl nem tehetnek semmit. Nincs joguk megmondani másoknak, hogyan gondolkodjanak és hogyan cselekedjenek. Nem koordinálhatják mások mozgását és tetteit. Tudják, hogy nem menthetnek meg mindenkit, de nem is akarnak. Tisztában vannak vele, hogy ez akár egészen sokáig is eltarthat. Hallottak róla, hogy talán csak szeptemberben indul újra a közoktatás megszokott formája. Kalkulálnak a jövővel, de a jelenben élnek. Egyik problémát a másik után oldják meg, szisztematikusan haladva a feladatok között. Tudják, hogy a gyermekeiknek, a párjuknak, a kollégáiknak is azzal tudják a legjobbat nyújtani, ha higgadtak és józanok maradnak. És nemcsak tudják, hanem képesek is rá.

Sildenafil og dens synonympreparat inneholder virkestoffet Cialis med en dose på 20 mg eller kan du ikke få å vite hvor medikamentet ble produsert eller fra det psykologiske perspektivet. Noen pasienter kan trenge en blodprøve for å avgjøre om de lider av impotens eller hvis halvparten av Kamagra -dosen viser seg å være utilstrekkelig, degenerative sykdommer: Parkinsons. Vil ikke, som regel oppleve noen bivirkninger når de bestiller preparater for å forbedre Kjøpe Kamagra Pille 100mg i Norge via online-butikk potensen uten resept.

Ha ebbe a csoportba tartozol, próbálj meg toleráns lenni a többiekkel szemben. Számodra talán nevetséges az anyukacsoportok egy részében tapasztalható pánik és talán csak hiszti a sok aggódás, mégis vedd komolyan! Ha kétségbe vonod mások érzelmeinek jogosságát, nem segítesz, hanem megbántod őket. Ha valaki nem képes egészében szemlélni a teljes képet, megpróbálhatsz megvilágítani számára sötét részleteket, de nem mondhatod meg neki, merre nézzen. Akkor sem, ha akkor talán könnyebb lenne számára.

Fotó:Unsplash

Pozitív mérleg

Bármelyik csoportba tartozol is, biztosan lesznek olyan pillanatok, amikor legszívesebben kiszaladnál a világból. Fogadd el, hogy ez is te vagy! Teljesen természetes, amit érzel, hiszen az egyensúlyhoz elengedhetetlen a közösségben töltött idő mellett az egyedüllét is. Ha hosszabb ideig nincs benne részünk, hiánytünetek léphetnek fel. Mivel el nem menekülhetsz, fogadj meg néhány tanácsot.

  1. Mindig csak az éppen végzendő feladatra koncentrálj! Napról napra, hétről hétre tervezz, a beláthatóság segít.
  2. Ha nem tudsz kedves lenni, inkább maradj csendben! A legjobb tipp vész esetére! 😉 Ha rosszul érzed magad és emiatt megbántasz másokat, még rosszabbul fogod érezni magad.
  3. Szakíts magadnak időt! Kis lakásban még nehezebb az egyedüllét, de nem lehetetlen. Hosszú esti fürdő, sikítás a teraszon vagy a reggeli kör Buksival, mindegy. Öt perc szünet mindenkinek jár.
  4. Karantén idején is: rend a lelke mindennek! Ragaszkodj napirendhez gyermekeiddel és alakíts ki magadnak is sajátot. A rendszer segít keretek között maradni.
  5. Lásd meg a jót nehéz helyzetben is! Mindenkinek nehéz, mégis- vagy épp ezért- összefogások születnek. Ingyen étel, közös rendelések, logisztikai támogatás idegenektől…ebben együtt vagyunk mindannyian.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.