Hozzám jössz?

Zölei-Kocsis Blanka Egyéb

Évek óta trend, hogy a lánykérést illik bizonyos forgatókönyv szerint leszervezni. Egy valamire való vőlegénynek érdemes biztosítania egy lehetőség szerint minél nagyobb gyűrűt impozáns kővel és ha nincs legalább egy rózsaszirmokkal, lufikkal és gyertyákkal kidekorált szoba, akkor az nem is lánykérés igazán. Nincs fél térdre ereszkedés meg insta sztori? Meg se történt!

Fotó: Unsplash

Egyszer élünk?!

A házasulási szokások jelentősen megváltoztak. Míg korábban megvolt a hagyományos menete a kapcsolatok evolúciójának, ma vannak, akik sohasem vagy több gyermek után kötik össze az életüket. Itt is érvényes az általános szabály: amíg a feleknek ideális a status quo, nem érdemes foglalkozni a külvilág véleményével. A kutatásokban ugyanakkor az derül ki, hogy a  kapcsolat indulása után 1-7 évvel megtörténik az eljegyzés, melyről már a magyar lányok 73%-a is úgy gondolja, hogy a szándék komolyságát támasztja alá és feltétlenül szükséges a letérdelés. Meglepő, hogy bár a magyarok 43%-a úgy gondolja, hogy a lánykérés és annak módja a pár legbensőbb magánügye, az interneten egyre szaporodnak a lánykérős videók és flashmob-ba öltött attrakciók.

A „Hozzám jössz?” már snassz

Nemrégiben egy fiatalember belehalt a rosszul kivitelezett víz alatti lánykérésbe. Vannak olyan ikonikus pontjai a világ legszebb desztinációinak, ahol rendszeresen történnek végzetes kimenetelű balesetetek, mert a tökéletes helyszín és a tökéletes insta fotó minden egyéb szempontot felülír. Az extremitások korát éljük és az bizony a romantikát is teljesen átalakítja. Mozivetítésbe szerkesztett lánykérés, több száz fős zenés-táncos megmozdulás vagy focimeccs, esetleg diplomaosztó, olimpiai díjátadó, de minimum a karácskor összegyűlt család adja a díszletet a nagy kérdéshez.

Agresszív és elnyomó gesztus, vagy meghitt és intim pillanat?

A legutóbbi vizsgálatok óta a magyarok alig 2 %-a gondolja, hogy a karácsony ideális pillanat az ilyen horderejű döntések keretezéséhez. Sokan vélekednek azonban úgy, hogy egy a nagy ünnepkor átnyújtott gyűrű üzenete nem az elköteleződés szándéka, hanem az ötlettelenség. Ugyanakkor, ha a kérdés plénum előtt hangzik el, a lány – legyen akárhány éves – joggal érezhet pressziót magán, hiszen mit fognak gondolni, hogyan veszi ki magát, mennyire lesz megsemmisítő a férfi számára a nem. Nemet mondani ugyanis nehéz. Egy meggyőződés ellenére kimondott igen pedig számos további kérdést és rengeteg további problémát vet fel.

Fotó: Unsplash

Sokakban felmerül a kérdés, vajon miért van szüksége a férfinak a teatralitásra? Fél, hogy négyszemközt kosarat kapna? Ezzel szeretne örömet szerezni? Így akarja kimutatni, hogy valóban komolyak a szándékai?

Szerepcsere

Régi hagyomány, hogy szökőévben megfordulnak a szerepek és a lányok is „büntetlenül” megkérhetik a párjuk kezét. Sőt! Ha a férfi nemet mond, büntetést kell fizetnie. A társadalmi átalakulás következtében ma pedig már tulajdonképpen bármelyik nap tökéletes arra, hogy a nő tegye fel a nagy kérdést. Persze, mint minden változás, ez sokakat felháborít. Évszázados rendet dönt meg ez az újfajta felállás.

De nézzük meg egy kicsit alaposabban! A nők sok-sok éven át alárendeltek voltak először az apjuknak, majd a férjüknek. A házasságok sokáig legalább annyira – ha nem jobban – voltak gazdasági érdekközösségek, míg szerelmi kapcsolatok. Mára dominálnak az érzelmek, a szabad akarat, a másik iránti vágy. A nők társadalmi szerepe is megváltozott. Nem vagyunk élethosszon át gyámoltalan kislányok többé.

Miért ne dönthetnénk mi a kapcsolat folytatásáról?