Házi nyúlra nem lövünk?!

admin Egyéb

Ki ne emlékezne a tök áltagos – na jó, az átlagosnál talán egy kicsit esetlenebb – Bridget Jones-ra, ahogy epekedve vágyja a főnöke…km… figyelmét? Mindenki fel tudja idézni Jennifer Aniston-t, ahogy a Jóbarátokban Rachel-ként a titkára egyéb, nem szakmai, kvalitásait is bőszen kamatoztatja! Rengeteg filmélményünk, barátnős sztorink és könyves emlékünk van, amely a munkahelyi kapcsolatokat és románcokat veszi alapul. Vajon házi nyúlra mikor indul a vadászidény?

Pasik és csajok

Életkortól függetlenül általános jelenség, hogy ahol férfiak és nők dolgoznak együtt, ott előfordulnak évődések, áthallásos megjegyzések és plátói – vagy nagyon is materiális – szerelmek. Kényszerűségből össze vagyunk zárva, rengeteg időt töltünk együtt. Akarva-akaratlanul is megismerjük egymás személyes történetének részleteit. Munkahelye válogatja, mennyire mélyek ezek a kapcsolatok. Néhol szinte semmit se tudunk egymásról, máshol barátias a hangulat. Van rá némi esély, hogy betekintést nyerünk a kollégák párkapcsolati problémáiba, a rokonsággal való konfliktusaiba vagy más privát sztoriba. Ráadásul, ha van akár csak egyetlen ellenkező nemű is a társaságban, nem emberek vagyunk többé, hanem férfiak vagy nők.

könyvek között nő férfi

Fotó: Unsplash

Kollégák, ha összejönnek

Harminc fölött általában már kialakult baráti körünk van. Ismerjük egymást, egymás kedvesét, a kedvesének a barátait. Mondhatni, bezárult a kör. Nehéz helyzetben van, aki nem szereti a hétvégi bulikat, vagy nem vágyik új hobbik elsajátítására. Hol ismerkedjen, aki rengeteget dolgozik vagy nehezen nyílik meg az ismerkedős helyzetek stresszében? Kézenfekvő megoldás az új kollégára rácsodálkozni.

Csakhogy érdemes mérlegelni a következményeket. Ha két kolléga összejön, megváltozik a status quo. A pár onnantól éjjel-nappal együtt lesz, látják egymást és a többiek is látják őket. Nincsenek új sztorik, amiket el lehetne mesélni. Nincsenek új benyomások, amelyeket megoszthatunk. Természetesen az egyszerre megélt vagy közös élményekről is lehet – sőt, kell – beszélni, de mégiscsak más, ha a párunk is jelen volt a kérdéses esetnél.

Mi lesz, ha kollégaként szakmai összetűzésbe kerülünk? Hogyan fogjuk abból a helyzetből kizárni a személyes szféránkat? Hogyan közelítünk kizárólag szakemberként? Mi lesz, ha veszekedés után a másik társaságára vágyunk a legkevésbé, de egymás mellett ülünk az irodában? Mitévők leszünk, ha egyszer véget ér a kapcsolat?
Nem kell sok, hogy  eltántorítson bennünket, hiszen lehetséges, hogy épp megtaláltuk az igazit. De mielőtt átadjuk magunkat a romantikának, egy kis gondolkodás nem árthat.

A főnök szeretője és a toy boy-ok

Rendkívül szerencsétlen helyzetben vannak azok a férfiak vagy nők, akik a főnökükkel lépnek párkapcsolatra. A kiemelt pozíciójú fél miatt mindenki feljogosítva és felszólítva érzi magát arra, hogy véleménye legyen. És a legtöbben nem félnek használni… Nehezen tudjuk elképzelni, hogy a vezetőre valós érzelmekkel tekintsen valaki vonzó személyként.

férfi nő titok

Fotó: Pixabay

 

Sokszor feltételezzük, hogy elsősorban anyagi javak miatt történt közeledés és sokan csak fejben, mások akár élőszóban is, minősítik a ranglétra alacsonyabb fokán álló felet. Ha a főnök barátnője fiatalabb, akkor cafka, ha egyidős vagy idősebb, akkor valamihez biztos nagyon ért. De a főnök se lehet normális. Ha a főnök történetesen nő és a barátja nem egy még rangosabb pozícióban lévő valaki, akkor nem értjük, miért egy gyenge férfit választott. Ha fiatalabb is, rögtön elítéljük mindkét felet.
Sztereotípiákban gondolkodunk, megsértjük mások privát szférájának határait anélkül, hogy akár egyetlen pillanatig is kívülről néznénk arra, amit teszünk. Hiszen tulajdonképpen mi közünk ahhoz, hogy a kollégáink hol és kivel hajtják álomra a fejüket?

Csapatépítő: ami ott történik, ott is marad?

Sorozatok nyomán sokan meggyőződéssel hiszik, hogy egy-egy kórházi nővérszoba, vagy céges tárgyaló olyan sztorikat tudna mesélni, amitől mindenkinek leesik az álla. A céges csapatépítőkről a legtöbb kollektívának legendáriuma van. A legtöbb kínosan vicces, vagy csak kínos, történetet még évekig mesélik egymásnak a kollégák. Akárcsak az alkalmi légyottok vélt, vagy valós sztorijait. Mielőtt ’diszkréten’ lelépünk Pityuval a céges karácsonyi bulin, ne felejtsünk el mérlegelni. Holnap is lesz nap. És talán nem is vagyunk olyan diszkrétek, mint hisszük.