Felnőttként az iskolapadban

admin Egyéb

Egy nő életében bármikor előállhat olyan helyzet, amikor újra kell terveznie az életét és önmagát. A leggyakoribb ilyen fordulópontok a GYES lejárta, egy esetleges válás vagy betegséggel való szembenézés közben, illetve a gyerekek kirepülése után következnek be. Azok, akik úgy érzik, ideje átkeretezniük életüket, sokféle megújulás mellett dönthetnek. Vannak, akik sportolni kezdenek, kipróbálnak egy mindig is vágyott hobbit, utazva fedezik fel a világot, nyelvet tanulnak, vagy munkahelyet váltanak. És szép számmal akadnak olyanok is, akik a pályamódosítástól remélik az új lehetőségeket.

Life long learning: az élethosszig tartó tanulás

A 21. század dinamikus elektronikai és digitális fejlődése szükségessé teszi, hogy a korábbi életútmintázatokkal szemben mindig készen álljunk a változásra, folyamatosan fejlesszük önmagunkat és gyarapítsuk tudásunkat. Gondoljunk csak bele! Míg szüleink nemritkán egyetlen munkahelyen töltötték el a maguk negyven évét, addig ma már bármelyik percben megváltozhatnak a körülményeink. Nagy cégek jelentenek váratlanul csődöt, kiszervezik az üzletágat, bekövetkezik egy előre nem látható magánéleti vagy gazdasági esemény…

Ahhoz, hogy krízis esetén, vagy akár békeidőkben is a ranglétrán felfelé haladhassunk vagy akár teljes fordulatot vegyen az életünk, muszáj képeznünk magunkat. A felnőttkori tanulás azonban nem könnyű, hiszen ilyenkor szereptorlódás alakulhat ki. Hogyan legyünk egyszerre anya, barát, feleség, házvezetőnő, munkaerő, diák, nő…? Mire figyeljünk, mely feladatokat priorizáljuk? Hogyan küzdjünk meg a tanulásunkból fakadó (szerep)konfliktusokkal és hogyan memorizáljunk megannyi új információt? Számos kérdés, melyre választ kell találnunk- sokszor úgy, hogy kicsit egyedül maradunk, mégis csapatban kell gondolkodnunk. Sok családban, ha anya tanul, az egész család dinamikája megváltozik.

Fotó: Unsplash

Hogyan csináljuk?

A sikeres felnőttkori tanuláshoz két elengedhetetlen alapfeltétel meglétére van szükség. Az egyik az erős belső motiváció, a másik pedig a környezet általi támogatottság. Még a legokosabb nő is csak önmaga kizsigerelésével tud tanulni, ha nincs mellette támogató nagyszülő, férj, más rokon vagy barát. (Ha nincs is, de szeretnéd, koncentrálj a nehézségek helyett a lehetőségekre és vágj bele!) Be kell osztani a szülői és háztartási feladatokat, a családot érintő egyéb tevékenységeket, hogy jusson idő a tanulásra és jusson idő a feltöltődésre is. A haladás kompromiszumokkal és lemondásokkal járhat, miközben a cél közös érdek. A kulcs a tervezés és a következetesség, mely teljes embert és teljes csapatot kíván.

OKJ-s tanfolyamok a Mértékadó Család- és KarrierPontban

Akik igazán szerencsések, azok felnőttfejjel, nappali képzés keretében ülhetnek iskolapadba, amikor már tudják, mit várnak az élettől. Ez azonban keveseknek adatik meg, hiszen a gyerekek ellátása, a munkahelyi feladatok és a családos élettel járó egyéb tennivalók csak az esti vagy távoktatást teszik lehetővé.

KÜLÖNLEGES LEHETŐSÉG! A Mértékadó Család- és KarrierPont októberi indulással három szakmában is ingyenes képzéseket kínál olyan nőknek, akik úgy érzik, ideje változtatniuk. Vidd el a gyerekeket oviba, suliba és ülj te is iskolapadba. Szerezz tudást, szerezz végzettséget nappali OKJ-s képzés keretében és változtasd meg az életedet. Legyél óvodai dajka vagy pedagógiai asszisztens és hangold össze időbeosztásodat a gyermekeidével, vagy tanuld ki a bér- és tb- ügyintéző szakma fortélyait!

Tanfolyamaink két turnusban, 12 héten át zajlanak és végül OKJ-s vizsgával zárulnak. 

Többet szeretnél megtudni? Klikkelj és jelentkezz!