Állásinterjú online

admin Egyéb

Összeállítottál egy remek CV-t, jó ajánlásaid vannak és a megfelelő kosztümöt is beszerezted? Kezdetnek jó, de ezután jön a neheze! Ha sikerült elérni, hogy egy jelentkezésedet követően felhívjanak, sőt, interjút is megbeszéljenek veled, sok még a tennivalód. Fel kell készülnöd, hogy jó benyomást tegyél és tiéd legyen a lehetőség.

Napjainkban a koronavírus-helyzet miatt a korábbinál nagyobb számban fordulnak elő online interjúk, de sok cégnél bevett gyakorlat, hogy az első szűrőkört normál körülmények között is videohívásban bonyolítják le. Ez az eljárás praktikus, hiszen sem a HR-szakembernek, sem neked nem jár jelentős idő- és anyagi ráfordítással egy ilyen beszélgetés.

Mint minden társas interakciónak, úgy az online állásinterjúnak is megvannak a maga szabályai, melyekre érdemes figyelmet fordítanod. Lássuk, mi az az 4+1 tennivaló, amit érdemes megejtened a siker érdekében!

1. Tájékozódj!

Az, hogy számítógép előtt ülsz, nem jelenti, hogy a beszélgetés közben lehetőséged lesz a keresőhöz fordulni a helyes válaszokért, sőt! Az interjúztató szakember minden szemmozgásodat és apró aktivitásodat figyelni fogja, ráadásul tökéletesen hall téged – így a gépelés hangjait is.

Ugyanúgy nézz utána a cégnek és a pozíciónak, gondold át személyes preferenciáidat és fogalmazd meg céljaidat, mintha klasszikus face to face felvételi elbeszélgetésre mennél!

Ne feledd, azt kell artikulálnod, miért jó a cégnek, ha megszerez téged. Bizonyítsd be, hogy te vagy a legjobb választás!

Fotó: Unsplash

2. Fontos a látszat!

Ne a külső alapján ítélj! Tételmondat, melyet próbálunk megtanítani a gyermekeinknek és érvényben tartani nap nap után. Fontos azonban tudatosítani magunkban, hogy ez a fél óránk van arra, hogy jó benyomást tegyünk, ezért muszáj a lehető legjobban kihasználnunk.

Döntsd el előre, hol fogsz ülni a hívás alatt! Az adott sarokban rakj alaposan rendet, portalaníts, ellenőrizd a fényeket.  Intézd el, hogy az interjú alatt a család ne zavarjon sok vizet, hiszen, ha azt mondod, szükség esetén meg tudod oldani a gyerekek felügyeletét, kellemetlen lehet, ha közben aláfestésként a háttérben szambáznak.

Ha lehet, előre próbáld ki a beszélgetéshez használandó online felületet, érkezz megfelelő ruházatban és főleg időben! Ezek az apróságok, az, hogy minden klappol, többet mondanak el rólad ezer szónál.

Fotó: Unsplash

3. Készülj fel a meglepetésekre!

Miért? Mert azok akkor is előkerülnek, ha körültekintően jártál el. A legfontosabb: deréktól lefele is legyél megfelelően felöltözve. De legalább felöltözve. Rettentően kellemetlen helyzetbe kerülhetsz, ha a beszélgetés során valamiért fel kellene állnod, de nem tudsz, mert nincs rajtad nadrág, vagy macinacit viselsz megfelelő alj helyett.

Készíts oda magadnak innivalót, hiszen bármikor szomjas lehetsz. A legjobb, ha csavaros, zárható üvegben tárolod, így nem borul a klaviatúrára. Ügyelj a hallhatóságra: legyen jó fülesed, így biztosan semmit nem értesz félre! Készíts be a gyerekeknek csokit, mesekönyvet, apróságokat, hogy ha mégis megrohamoznak az interjú alatt, a lehető legfeltűnésmentesebben tudd őket leszerelni.

Tegyél óvintézkedéseket: kapcsold ki a csengőt, némítsd le a telefont, mert nem valami nagy buli hallgatni, ahogy ezredszer csenget a postás vagy végtelenítve szól a gangnam style – pláne, ha nadrág híján fel se állhatsz.

Kerüld el a katasztrófát: mindig! ellenőrizd, kilépett-e a másik fél, lekapcsolt-e a rendszer, mielőtt értékelni kezded a felvételi eljárást a párodnak, vagy a barátnődnek.

4. (Ne) légy laza!

Nagyon megnyerő, ha egy jelölt a nyomással terhelt helyzet ellenére laza, feszengés- és sallangmentes. Ez azonban csak addig igaz, amíg mind a viselkedése, mind az öltözéke, metakommunikációja, mind a szakmai jelenléte professzionális.
Online állásinterjú során a saját otthon adta kényelem arra sarkallhat, hogy lazíts a szabályokon. A valóság azonban az, hogy ezzel magad alatt vágod a fát, mert a HR szakemberek ebben a szituációban is egy lendületes, fesztelen, ugyanakkor vérprofi fellépést kívánnak meg, mint élőben. A lazaság jó- ha nem viszed túlzásba.

Fotó: Unsplash

+1 Az állásinterjú olyan, mint az érettségi.

Hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy az életünk múlik rajta, egyszeri és megismételhetetlen. Ez persze bizonyos szinten igaz is, hiszen másként alakul az életünk, ha sikerül, mint ha nem. Más lehetőségeink lesznek, más emberekkel találkozunk, más lehet a jövőképünk. De ez nem minden! Nem határozhatjuk meg magunkat egyetlen jól vagy rosszul sikerült harminc perces online randi alapján. Ez csak egy interjú! Ne arra gondolj közben, hogy mi lesz, ha megbetegszenek a gyerekek, hogy oldod meg a céges csapatépítőt és alkalmas vagy-e rá egyáltalán.  Egyszerre csak egy lépés! Csak a beszélgetésre koncentrálj, hogy megkapd az állást. Ha sikerül: szuper. Ha nem: jön a következő! Minden egyes alkalommal tanulunk kicsit és a következő jobban megy majd. Tudd, hogy képes vagy rá és hidd el, sikerül!