A legértékesebb valuta: az idő

admin Egyéb

Sosincs időd és kész rohanás az életed? Jó lenne, ha harmincnégy órányi tennivalót sűríthetnél a tizenhat ébren töltött órába? Valószínűleg az időmenezsmenteddel van baj!

Hogy neked nincs is olyanod, csak próbálsz túlélni? Talán éppen ez a probléma. Időmenedzsmentje mindenkinek van, hiszen az idővel mind gazdálkodunk valahogy. Ki jobban sáfárkodik vele, ki rosszabbul, de a folyamat bármikor megállítható és újragondolható! Neked is lehetőséged van rá, hogy változtass és ezzel változásokat érj el a mindennapokban. Megmutatjuk, hogyan csináld.

1.lépés: Kezdd az elején!

Ahhoz, hogy be tudd osztani a napodat, az a legfontosabb, hogy először végiggondold, mely feladatokat kell mindenképp megcsinálnod! Mindig nyolc órát számolsz a munkára, de kihagyod az oda-vissza utazás idejét? Heti négy órát üldögélsz öltözőkben tétlenül, míg a csemeték edzenek? Derítsd fel a szükséges, a kötelező és a szeretem feladatok rendszerét! Fontos, hogy a saját idődet – a habos fürdőt, az olvasást vagy a sportot- ugyanúgy listázd, mint a gyerekek és a párod kötelezőit.

2.lépés: Legyen napi, heti, havi teendőlistád!


Annak érdekében, hogy átlásd a feladataid rendszerét, célszerű listáznod őket. Hogy ezt digitális felületen, vagy éppen kockás papíron teszed, csak rajtad áll, de ne feledd el, hogy nem tarthatsz mindent a fejedben- legalábbis akkor, ha nem te vagy wonderwoman.

3.lépés: Ne tervezz 100%-ra és ne feledd a puffereket!


Minden perced be van osztva és folyton csak rohansz? Valószínűleg nemcsak így érzed, tényleg így is van, ez pedig nagy érzelmi nyomás alá helyez minden nap.

Tarts önvizsgálatot: tervezel időt a mindennapi szükségletekre is? A pisilésre, kávézásra, emailezgetésre vagy telefonos csacsogásra szánt időd is kalkuláld bele a napba, így nem okoznak majd csúszást- és nem fogod egész nap azt ismételgetni, hogy “Most már tényleg el kell mennem pisilni végre!” Ráadásul pufferek nélkül elég csak néhány percnyi váratlan esemény és máris borul az egész napod. Márpedig egy valamiben biztosak lehetünk: mindig történik valami.

4.lépés: Priorizálj!


A feladatokat mátrixba rendezhetjük az alapján, hogy fontosak és sürgősek, nem fontosak és sürgősek, fontosak és nem sürgősek, vagy nem fontosak és nem is sürgősek. Értelemszerűen a fontos és sürgős feladatoknak kell előre kerülniük, míg a nem fontos és nem sürgős feladatok kerülhetnek a lista végére. (Ezeket nyugodtan delegálhatod is, ha van kinek.)

5.lépés: Ami egyszer a listára került, kerüljön is le róla!


Szörnyen frusztráló, ha valamit napokon át görgetsz magad előtt. A megoldás az, hogy többé nem teszed! Egy napra legfeljebb öt-hét feladatot érdemes tervezned, viszont utána tartanod kell magad a tervhez. Ráadásul a szokásos kis belső játszmáidat is el kell felejtened, ugyanis mindegy, hogy a feladat kicsi vagy nagy, rövid vagy egészen komoly, akkor sem lehet a listán hétnél több tennivaló. (Ha valami csoda folytán nagyon gyorsan végeznél, a rád szakadt időben még mindig mérlegelhetsz, mihez kezdj a percmilliókkal.)

6.lépés: Ne akarj mindent egyedül csinálni!

Mi nők hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy a dolgokat senki sem tudja ugyanolyan jól és ugyanolyan gyorsan megcsinálni. (Ha azt mondod, nem igaz, csak idézd fel, hányszor mondtad a párodnak, a kollégádnak, vagy a gyerekeidnek, hogy “Inkább megcsinálom, mert az gyorsabb, mint elmagyarázni!”) Valószínűleg igazad van és mégis tévedsz, ugyanis nem kell mindent nagyon jól és nagyon gyorsan csinálni. A legtöbb feladat lassabban, vagy 90%-osan is éppen jó. Ahhoz, hogy neked könnyebb legyen, el kell fogadnod, hogy eredményeket nemcsak egyféle módon lehet elérni és mások is lehetnek elég jók. Add át a feladataid egy részét és ajándékozz időt magadnak- és lehetőséget a bizonyításra másoknak!

7.lépés: Tedd szabaddá az estéket!


Ha esténként még újabb és újabb listákat gyártasz, a nap végén az új napra készülsz, sosem kapcsolod ki az agyad. Határozd meg a munka és a pihenés idejét, az este pedig legyen a csend időszaka, amikor magadra vagy a környezetedben élőkre figyelsz.

Ahhoz, hogy a napi ritmusban ne legyen fennakadás, törekedj az idő maximális kihasználására és tartsd magad néhány praktikus elvhez, pl. hogy ha valamit megfogtál, akkor már nem csak leteszed valahova, hanem a helyére teszed. Ezt akkor is érdemes betartani, ha hajtogatni szeretnél, de majd csak később lesz rá időd. Tedd oda a ruhákat, ahol majd szükséged lesz rájuk- aztán csukd be az ajtót és éld tovább az életed.

Ott vagy még?

Amikor körülvesznek minket a feladatok, hajlamosak vagyunk feloldódni bennük, ahelyett, hogy megélnénk a pillanatot. Bármilyen sűrű is a napirended, szakíts időt a szép, kedves vagy élvezetes pillanatokra! Tanuld meg szeretni önmagad és a saját idődet tervezz be elsőként a napba, aztán jöhet a többi tennivaló!