A könyvet a borítójáról?

Zölei-Kocsis Blanka Közönségszavazás Leave a Comment

A középiskolában volt egy tanár, Kolos. Volt rendes neve is, de senki sem hívta úgy. Nála valahogy a név nem is volt lényeges. Szenvedélyesen szeretett olvasni és őszinte, vad lángolással imádta az irodalmat. Úgy tudott róla beszélni, mint senki más.

Nála az irodalomórán mindig csend volt, figyelemmel teli némaság. A vers sosem csak jambusok és trocheusok, a dráma nemcsak vér és szerelem. Őt sosem érdekelte, mire gondolhatott a költő, de arra nagyon kíváncsi volt, mit gondolunk mi, az ifjúság. Kicsit talán bele is szerettünk, mi első padsori lányok… Tiszteltük azt a mélyre látó szempárt, azt az örök kritikusságra tanító Embert. Azt kérte, gondolkodjunk. Bátorított, hogy merjünk kérdezni.
Arra már nem emlékszem igazán, hogy nézett ki. Akkoriban hippinek mondták, ma hipszternek hívnák… de valahogy nem maradt meg az arca. A csütörtöki pulcsi, amit menetrendszerűen viselt kivétel nélkül a negyedik napon, arra igen. Egyszer kedden vette fel a kék, feliratos szvettert, megtévesztve ezzel az egész tanári kart és a tagozatot.

Útravaló

A ballagós batyuba Kolos tanár úrtól az emlékek mellé intelmet kaptunk. „Olvass! Mindig. Ha kicsit, ha nagyot, ha ponyvát, ha szakkönyvet…Olvass! Nézd meg a gerincét, fogd a kezedbe, olvass bele. Először a fülszöveget, aztán a többit. Adj esélyt minden könyvnek.”

Fotó: Pixabay

Biztosan nem mindenki fogadta meg a tanácsot, de azért abban valahogy mégis mind egyetértettünk már tizennyolc évesen is, hogy olvasni jó. Élvezetes, addiktív és manapság már szinte ingyenes. Könyvcsereberék, könyvklubok, jól felszerelt, újdonságokat is felvonultató könyvtárak állnak rendelkezésre. Néhol a buszmegállókban rendeznek be minikönyvtárat, máshol echós szekéren szállítják a háromszáz forintos kultúrát. Olvashatunk online és offline, ülve, állva és fekve. Szépen sminkelve és csúnyán, öregen és fiatalon, először és sokadszorra, magunkban vagy társaságban, sírva és nevetve.

Mindenmenetes élmény

Igazi mindenmentes szórakozás, instant utazás bárhol, bármikor. Olyan élmény, amit élvezhetsz egyedül és párban, csapatban vagy tömegben és senki sem néz rád furán, ha egyedül akarod csinálni. Senki sem akarja elvenni tőled, de sokan osztják meg veled szívesen. A könyvet elviheted magaddal a gyerekorvoshoz és ha kell, szükség esetén hosszabb-rövidebb időre elnémíthatod vele az aprónépet. Elbújtathatod az aktuális olvasnivalót a táskádba és bármikor előveheted. A könyved a leghűségesebb társad. Nem zavarja, ha sokáig felé se nézel. Nem rimánkodik, ha más könyveket is leveszel a polcról. Nem sértődik meg, ha a borítója alapján ítéled meg. Nem csapja rád az ajtót, ha nem érted meg, amit mond. Engedi, hogy újra felvedd a fonalat. Akkor és úgy, amikor és ahogy neked jó.
A könyv tudás. A könyv öröm. A könyv élmény. A könyv művészet. És általad lesz igazán teljes. Tőled lesz az, ami. Az irodalomban az a legcsodálatosabb, hogy a kérdésekre ritkán van egyetlen jó válasz. Mást jelent neked, mást nekem. Mindkettőnknek évről évre mást.

Ötletet keresel, hogy mit olvass el legközelebb? Ismered a cikkben leírt érzést, de nem tudod kivel megosztani? Csatlakozz a Mértékadó Család és KarrierPont most induló könyvklubjához!

Se si decide comprare Cialis Generico online si deve prestare attenzione alla affidabilità delle farmacie selezionate. Il medico ha sviluppato una vasta esperienza nell’uso di nuove tecniche in urologia o i nfiammazioni alla mucosa orale, non dover più ritrovarvi con il pene floscio fra le gambe nel momento del bisogno scegliete il Levitra in farmacia online.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.