5 hiba, ha pénzről van szó – pénzügyi dilemmák

admin Egyéb

Az üvegplafon, a bérkülönbség vagy a gyerekek születése miatt kialakuló munkaerőpiaci lemaradás olyan fogalmak, amelyek munkakörtől és életkortól függetlenül minden nő számára ismeretesek és befolyásolják a pénzügyi helyzetünket. Az egész életünk kettős mérce: a gyermekvállalás a legfontosabb és gyakorlatilag elvárt princípium, ugyanakkor egész életünkben bizalmatlansággal és megvonásokkal büntetnek minket, ha megtettük.

A gyerekek természetesen az élet legszebb csodái annak, aki vágyik rájuk és nem kell szülnie annak, aki nem akar. Van azonban 5 hiba, amit – gyerekkel vagy anélkül – érdemes kiküszöbölnünk annak érdekében, hogy pénzügyeinkben is önálló, magabiztos nők lehessünk.

1. Nincs saját bankszámlád

A legtöbb párkapcsolatban a felek közös kasszán vannak, mely nemritkán közös bankszámlát is jelent. Ez azonban akár azt is eredményezheti, hogy ha venni szeretnél valamit, vagy pénzre lenne szükséged, nincs saját tartalékod, hanem kérni kell. Ez még akkor is megalázó lehet, ha a párod gondolkodás és kérdés nélkül bármikor ad, hiszen felnőtt nőként nem akarod már kislánynak érezni magad. Érdemes saját bankszámlát létrehoznod akkor is, ha nincs feltétlenül szükséged rá. Még lehet.

2. Úgy gondolod, “Ez csak egy kis szívesség…”

Elszaladni a szomszédnak egy-két dologért, vagy hazafele beugrani valamiért édesanyádnak, teljesen normális és kedves, előzékeny dolog. Ha azonban az életed tele van beláthatatlan ígérethalmokkal, rohanással és olyan feladatokkal, melyek valójában nem is a te tennivalóid, könnyen lehet, hogy besokallsz. Valahányszor elvállalod mások nemszeretem feladatait- hogy aztán a te nemszeretem feladataid legyenek-, érdemes elgondolkodnod rajta, hogy mégis miért éri ez meg neked…?! Emlékezz, az idő pénz. Neked is.

3. Nem mered elkérni a munkád árát

Minden állásinterjú, árajánlat, termék- vagy szolgáltatás árának meghatározása során van egy pont, amikor el kell döntened, a munkád forintosítva mennyit ér. Mennyit ér a sok-sok óra és év, amit tanulással, majd önképzéssel töltöttél, mennyit a nyelvórák, a kedvességed, a karakterességed, a kitartásod, a professzionalitásod. Patikamérlegre kell tenned magad, hogy eldönts, mennyit (k)érsz.

Ilyenkor azt kell mondanod, amit valójában gondolsz, mert várhatóan a következő 2-3 évben nem változnak a lehetőségeid az adott cégen belül. Inkább legyen egy kellemetlen pillanatod most, mint sok bosszúságod és minden nap csalódottságod a következő években minden nap… 😉

4. Nem szabsz határokat

A férjed folyton arra panaszkodik, hogy úgy költekezel, mintha nem lenne holnap? Tele van a lakás többé- kevésbé felesleges ruhákkal vagy kozmetikumokkal és állandóan rátok romlik valami? A tudatos pénzügyi tervezés elengedhetetlenül fontos a család anyagi jólétéhez és a gyermekek jövőjéhez!

A megfelelő iskolák, a különórák és a gyerekek életének elindítása mind-mind pénzigényes és költséges élethelyzetek, melyekhez megtakarításra van szükség. Ezért olyan fontos, hogy időben kezdj el gyűjteni, mindig képezz vésztartalékokat és rendelkezzetek pénzügyi porfólióval. A tervezés nemcsak a cégek privilégiuma!

5. Van pénzed, mégse élvezed

Bár az előbbiekben a tudatos tervezés mellett emeltünk szót, azért az is nagyon fontos, hogy élvezzük, amink van. Hiába örökölnek a gyerekek milliókat és ülhetnek bele a készbe, ha előtte vagy húsz évig zsíros kenyéren kellett tengődniük és nincsenek közös élményeitek, amelyekre később is jó szívvel emlékezhetnek vissza. Épp ezért fontos, hogy adj magadnak időt, pénzt és lehetőséget a “bűnözésre” és a pillanat örömére épp úgy, mint a számodra szükséges, de nem életmentő ruhadarabokra. A lényeg az egyensúly, a pénzügyekben is.