5 könyv / film a változásról

admin Egyéb

Idén újra írói pályázatot hirdetett a Mértékadó Nők Társasága és a Mértékadó Család- és Karrier Pont, melynek témája ez alkalommal nem mást, mint a változás-változtatás. Az írások egyre-másra érkeznek (pályázni az erre kialakított oldalon, a www.mertekadocsak.hu/igy-valtoztattam-en/ linken lehet, maximum egy A4-es oldalnyi írásművel), mi pedig összeszedtünk nektek öt olvasnivalót, ha épp ahhoz kerestek inspirációt, hogy megtegyétek/megírjátok a magatok nagy lépését. Bónusz: mindegyik könyvnek készült filmváltozata is, így dupla az élvezet.

David Foenkinos: Nathalie második élete

Mi történik egy fiatal nővel, ha egy baleset következtében hirtelen meghal a nagy szerelme? Képes-e szembenézni az özvegységgel és a veszteséggel, miközben még el sem kezdett élni igazán?

Nathalie gyönyörű nő. Emellett vannak barátai, kiváló a munkájában, remekül teljesít és bár élvezhetné is főnöke közeledési kísérleteit, valójában burokban él. Egy fájdalmas, levegőtlen burokban, melyet férje elvesztése vont köré. Egészen addig, míg mindenki számára meglepő módon váratlanul megcsókolja a kissé esetlen és bumfordi svéd kollégáját. Hogy mi történik ezután? Olvassátok el és kiderül!

Henry Giedel: Coco Chanel

Még a divat iránt kicsit sem érdeklődő nők is ismerik a Chanel divatházat és ha mástól nem, hát Marilyn Monroe-tól a Chanel Nr.5 pafrümöt, aki híres rajongója volt az illatnak. Azt már kevesebben tudják, hogy a filigrán Coco Gabrielle-ként látta meg a napvilágot és mindig is arra vágyott, hogy vigye valamire. Először gazdag úrifiúk szerelme lett, majd a Párizsba ment és egy kalapos szalonból indulva megreformálta a teljes divatvilágot. Leszámolt a fűzővel, a nagy kalapokkal és olyan lágyan nőies, egyszerű vonalvezetésű ruhákat tervezett, melyek újszerűségükkel és kényelmükkel felszabadították a nőket.

Fotó: Unsplash

Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek

A kötet, melyből nagysikerű mozifilm is született Julia Roberts és Javier Bardem főszereplésével, egy olyan nő életrajzi regénye, akinek valójában mindene megvan. Szép ház, gazdag férj, magasélet… mégsem boldog. Ezért aztán – a leghangosabb kritikák szerint rendkívül önző módon, de ezt döntse el ki-ki maga- összepakol és nyakába veszi a világot. Megjárja és végigkóstolja Olaszországot, jógázik Indiában, hogy aztán Balin önmagára (is) találjon. Kuckózós estékre vörösborral, páros programként kockás takarós moziest gyanánt ajánljuk.

Julie Powel: Julie & Julia- Kalandjaim a konyhában

Ha soha semmit nem fejezel be teljesen, sosem tudod meg, hova juthattál volna… Ezt mondogatja magának Julie is, amikor már épp feladni készül az önmaga generálta blogos Julia Child-kihívást és abbahagyná a főzést. De végül nem teszi és asztalra teszi a francia konyha amerikai nagykönyvének minden “oldalát”, ezzel szinte reseteli saját életét. Épp úgy, ahogy tette azt mintegy negyven évvel korábban maga Julia is férje franciaországi kiküldetése idején. Mindketten felfedezik a jó ételek és a mesterfogások életszemlélet-formáló erejét és új emberré lesznek. Főzni, enni, olvasni, nézni: tökéletes!

Fotó: https://www.zimbio.com/photos/Julie+Powell/Julie+Julia+Screening+Paley+Center+Media/v_jpvzzW5ai

J. K. Rowling: Harry Potter sorozat

Gyermeklelkű felnőtteknek és komoly néniknek, hölgyeknek egyaránt ideális választás gyerekkorunk nagy úttörő-klasszikusa, mely felnőtt fejjel olvasva egészen új rétegeket mutat meg magából. Máshogy látjuk Hermione Granger kotnyeles tudálékosságát és másként Luna Lovegood furcsaságait. Már magunk is látnánk thesztrálokat és tudjuk, mennyire jól jönne néha- mindig!- egy időnyerő. Ráadásul a HP sorozat leporolása akár családi program is lehet. Alkalom, amikor megmutathatunk valamit saját gyermek-, vagy fiatalkorunkból saját csemetéinknek és együtt élhetjük át újra a lépcső alatti kis lyukból indulásban rejlő nagy lehetőségek reményét.