40 fölött nincs élet?!

admin Egyéb

Tizennyolc évesen azt gondoljuk, hogy aki elmúlt harminc, az minimum öreg, negyven fölött pedig lehúzhatjuk a rolót. Aztán alighogy betöltjük a bűvös harmincat, nagyjából az ötvenesekig mindenki csaj lesz, meg pasi. Arra pedig csak negyven után jövünk rá, hogy az igazi élet most kezdődik.

Ahogy felnőnek a gyerekek és egyre kevésbé van szükségük ránk, elkezdhetünk érett(ebb) fejjel azon az úton járni, amin mindig is járni akartunk és beteljesíthetjük sorsunkat. Tanulhatunk, utazhatunk, új munkahelyet, de akár pályát is választhatunk. Lehetünk szerelmesek, csacskák és bolondok, de céltudatosak és karrieristák is. Bármik lehetünk. És a legjobb, hogy negyven fölött már merünk is valamilyenek lenni.

Legközelebb, ha azt mondod valamire, hogy nekem-úgyse-menne, vagy öreg-vagyok-én-már-ehhez, gondolj arra, hogy sosem lehetsz túl öreg ahhoz, hogy boldog és teljes legyél! Ismerj meg néhány inspiráló és bátor nőt, aki 40+ évesen lépett elő a fénybe!

Chloe Anthony Wofford, azaz Toni Morrison, Nobel-díjas író

A Nagyonkék, a Salamon- ének és A kedves írójának gyermekkora a harmincas évek Amerikájának munkásosztálybéli klasszikusa. Szülei sokat dolgoztak, a kis Chloe pedig folyton csak olvasott. Jane Austen és Tolsztoj voltak a kedvencei. A Howard Egyetem, majd a Cornell Egyetem angol szakos bölcsész hallgatójaként része volt az ötvenes évek afroamerikai tanulóit érintő hátrányokban, ő mégis mindvégig kitartott. Első regényének, a Nagyonkéknek alapja egy korábban írt novellája, melynek főhőse mindennél jobban vágyik arra, hogy élénkkék szeme legyen és végre szeressék. A könyv 1970-ben jelent meg, nemsokkal az írónő 40. születésnapja előtt, aki negyvennyolc évvel később Pulitzer-, Nobel-, PEN- és Grammy- díjas szerzőként hunyt el New York-ban.

„Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, neked kell megírnod.”

Martha Helen Stewart, tévés gasztroguru és üzletasszony

Az ismert tévés életmódtanácsadó, lakberendező és séf Martha Kostyraként látta meg a napvilágot egy lengyel bevándorlócsalád második gyermekeként New Jersey-ben. Hat testvérével folyton a szegénygyerekek közé tartoztak, így egész fiatalkorában azért dolgozott, hogy ki tudjon törni az általa ismert világból. Dolgozott modellként egy szappanmárkának, sőt a Chanelnek is. Később az egyetemen művészettörténetet tanult, s diákévei alatt ismerte meg későbbi férjét. Közös otthonuk pincéjében indította el barátnőjével közös catering szolgáltatását, majd 1982-ben- Martha 41 éves korában- jelent meg első könyve, az Entertaining. Ezt sorban követték tévéműsorok, tanácsadói rovatok, saját márkás élelmiszerek és konyhatechnikai eszközök.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy tőzsdei manipuláció vádjával Martha 2001-ben bíróság elé került. A per végén egyetlen vádpontban- az igazságszolgáltatás félrevezetése- találták bűnösnek, öt hónap letöltendő szabadságvesztésre és 5 hónap házi őrizetre ítélték. A büntetés letöltése után folytatta a blogírást és a tanácsadást. Jelenleg is népszerű és elismert.

„Nem lehetsz sikeres, ha nem nyitott az elméd.”

Helen Downie, festőművész, a Gucci kreatívja

A rákkal való megküzdés során sokan fordulnak az önismeret, az elmélyülés és a művészet irányába, egyfajta kiegészítő kezelésként. Ezt tette Helen Downie, a brit négygyermekes édesanya is, aki 48 évesen ragadott ecsetet. Az egyik barátja javasolta, hogy tegye fel az elkészült képeket az instagramra, hátha másoknak is tetszik. Nos, tetszett! Helen alkotói oldalának jelenleg mintegy 281 000 követője van és dolgozott már együtt múzeumokkal, ismert fotósokkal és a Guccival is. Egy-egy alkotása rekordáron talál gazdára és mint mondja, azért fest napi legalább 9 órát, mert kell neki a napi egy befejezett alkotás, hogy tudjon aludni.

Hogy mi a közös ezekben a nőkben? Semmi. Minden.  Hittek valamiben és nem féltek tenni érte akkor sem, amikor mások nem hittek bennük. Van, aki már az egyetem óta dolgozott érte, s akadt, aki harminc évre parkolópályára tette az álmait. De az életük egy pontján úgy döntöttek, ideje élni. Akkor és úgy, ahogy ők szeretnék. Te mikor kezded?