10 hiba, amit te is elkövetsz a siker felé vezető úton

admin Egyéb

Mindegy, hogy főállású anyák, cégtulajdonosok vagy alkalmazottak vagyunk, egy dolog közös bennünk: jól akarjuk csinálni. A legtöbben évekig tanulunk, mire „beérjük” az elég jóval is, fogakat összeszorítva küzdünk ellenszélben, napfényben, az utolsó leheletünkig.

Belegondoltál már, hogy talán rosszul csináljuk? Hogy talán nem erőből és izomból, hanem valahogy másképpen kellene haladni?  Van tíz tipikus hiba, amit szerintünk a legtöbb nő elkövet, amikor karriert, kapcsolatokat, életet épít. Te hányat követsz el közülük? De őszintén!

1.Nem hagysz magadnak időt a pihenésre.

 Egy üres bödönből nem lehet kivenni semmit. Liszt nélkül nincs kenyér. Hogyan lehetne egy kimerült lélekből, egy végletekig kihasznált testből a legtöbbet kihozni? Csakis pihenéssel! Mindegy, mi a célod, hagyj magadnak időt a feltöltődésre. Ha eleget alszol, pihensz, mentálisan is dokkolóra teszed magad, nem az időt pazarlod: karban tartod a rendszert.

2.Több benned a kétség, mint a meggyőződés.

A sikeres embereknek víziójuk van. Már akkor is tudják, mire képesek és hova tartanak, amikor még senki sem hisz bennük. Az elbizonytalanodás, a haladás tempójának, irányának újrakalibrálása természetes velejárója a fejlődésnek, az ördög ügyvédje üzemmód hasznos. De ne ess át a ló túloldalára! Ha te nem hiszed el és nem közvetíted indirekt módon rendületlenül, hogy képes vagy rá, mások sem fogják elhinni neked.

3.Mindenkinek meg akarsz felelni.

Hiába tudod, hogy nem szerethet mindenki, mégis nehéz elviselni, ha valaki mégsem kedvel. Ez van, másként nem megy. Mindig lesznek olyanok, akiknek a pénz, a kényelem, a konfliktusmentesség, vagy az egyszerűség fontosabb, mint a cél, épp ezért soha nem érnek el oda. Döntsd el, hogy barátkozni akarsz, vagy haladni.

Fotó: Unsplash

4.Nem fordítasz pénzt/energiát/időt az önfejlesztésre.

Neked is hegyekben állnak a könyvespolcodon a majd-elolvasom tételek és hosszú listád van az elvégzendő kurzusokról? Láss neki! A naprakész és friss tudás, az önismeret és a kommunikációs készség fejlesztése a jövőbe való befektetés, a siker egyik kulcsa.

5.Nem tervezel előre.

Anyukapara, hogy bármit beszélsz is meg, az utolsó pillanatban beüthet a krach. Ezért inkább nem beszélsz meg semmit. Csakhogy a semmihez a többiek sem tudnak igazodni! Készíts heti, havi, éves és akár többéves terveket is, mert így lesz mihez tartanod magad. Lehet, hogy csúszol és ez akár frusztrációt is kivált belőled, de legalább mindvégig látod az irányt.

6.Pesszimista vagy.

Rossz tapasztalataid vannak az életről, vagy csak eleve mindig a legrosszabbra készülsz? Veled mindig történik valami? Az igazság az, hogy ha sárga elefántot keresünk, nem vesszük észre a rózsaszín nyuszikát. Ha folyton prekoncepciókat és elméleteket gyártasz, örökké azt várod, mikor dől össze minden, nem tudod megélni a pillanat örömét. Ráadásul hallottál már a gondolatok teremtő erejéről…? Na ugye!

7.Kifogásokat keresel megoldások helyett.

Ha jön egy probléma – és előbb-utóbb mindig jön – sokféleképpen reagálhatsz. Megelőzheted, megoldhatod könnyedén vagy görcsösen, kérhetsz segítséget, vagy akarhatod elodázni. De a kis problémákból legtöbbször nagy problémák lesznek. Ha nem tömeted be a fogad, elrohad az egész. Nem lenne egyszerűbb, példamutatóbb, olcsóbb – a sor tetszőleges számú tétellel folytatható – már a legkisebb jelnél elmenni a fogorvoshoz, mindegy, mennyire félsz?

Fotó: Unsplash

8.Nem vagy elég nagyvonalú – sem másokkal, sem önmagaddal szemben.

A jó körbeér- vallják sokan. Ha valaki segítséget kér és tudsz segíteni: tedd meg. Ha szükséged van egy offline félórára egy zűrös napon: add meg magadnak. A legjobb dolgok akkor történnek, amikor senki se várná. Legyél rá felkészülve mindig: légy nyitott és legyél nagyvonalú!

9.Nem ünnepled az apró pillanatokat.

Nem kell ahhoz tető alá hozni a világ legnagyobb bizniszét, hogy büszke lehess magadra! Vedd észre, ha sikerül mosolyt fakasztanod egy örökké zord arcon, ha nem késel az osztálypénzbefizetéssel, vagy nem teszed szóvá azokat a dolgokat, amikben mindig kukacoskodni szoktál. Értékeld magad és ünnepeld az apró pillanatokat!

10.Nem figyelsz a szíved és a tested jelzéseire.

A test műszer, mely mindig jelez, ha baj van. A lélek szintúgy. Ha azt érzed, valami gond van, valami fáj, valami megváltozott a testedben, ne odázd el, kérj mihamarabb szakértői segítséget és vegyél vissza a tempóból. Ha a szíved azt súgja egy ember, egy projekt vagy egy lehetőség inkább veszély, mint alkalom, hallgass rá. Ha rend van benned, a dolgaid is rendben lesznek.